• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
 
 
 
 
 
 
دروس متداول> پایه چهارم> قرآن (4) > گزیده تفسیر نمونه جلد 4

110 بـگـو: مـن فقط بشرى همچون شما هستم (يگانه امتيازم اين است ) كه بر من وحى مى شود كه معبود شما فقط يكى است بنابراين هر كس اميد لقاى پروردگارش رادارد بايد عمل صالح انجام دهد و نبايد كسى را در عبادت پروردگارش شريك سازد قل انما انا بشر مثلكم يوحى الى انماالهكم اله واحد فمن كان يرجوا لقا ربه فليعمل عملا صالحا ولا يشرك بعبادة ربه احدا و از آنـجا كه مساله نبوت در طول تاريخش با انواع غلو و مبالغه همراه بوده است آن را چنين بيان مـى كـنـد: «بـگـو: مـن فقط بشرى همچون شما هستم (يگانه امتيازم اين است ) كه بر من وحى مى شود» (قل انما انا بشر مثلكم يوحى الى ).و بـا ايـن تـعـبـير بر تمام امتيازات پندارى شرك آلودى كه پيامبران را از مرحله بشريت به مرحله الوهيت بالا مى برد قلم سرخ مى كشد.

سپس از ميان تمام مسائلى كه وحى مى شود, انگشت روى مساله توحيدمى گذارد و مى گويد: بر من وحى مى شود «كه معبود شما فقط يكى است » (انماالهكم اله واحد).

در ايـنجا تنها به مساله توحيد اشاره شده است , زيرا توحيد تنها يك اصل ازاصول دين نيست بلكه خمير مايه همه اصول و فروع اسلام است .

اگـر در يـك مـثـال ساده تعليمات دين را از اصول و فروع به دانه هاى گوهرى تشبيه كنيم بايد توحيد را به آن ريسمانى تشبيه كرد كه اين دانه ها را به هم پيوندمى دهد و از مجموع آن گردنبند پرارزش و زيبايى مى سازد.

بـه همين دليل در احاديث مى خوانيم كه : جمله «لا اله الا اللّه » قلعه محكم پروردگار است و هر كس در آن وارد شود از عذاب و كيفر الهى در امان است .

سومين جمله اين آيه اشاره به مساله رستاخيز مى كند و آن را با حرف «فا» به مساله توحيد پيوند مـى زنـد, و مـى گـويـد: «بنابراين هر كس اميد لقاى پروردگارش رادارد بايد عمل صالح انجام دهد» (فمن كان يرجوا لقا ربه فليعمل عملا صالحا).

لقاى پروردگار كه همان مشاهده باطنى ذات پاك او با چشم دل و بصيرت درون است گرچه در ايـن دنـيـا هـم بـراى مؤمنان راستين امكان پذير است اما در قيامت به خاطر مشاهده آثار بيشتر و روشنتر جنبه همگانى و عمومى پيدا مى كند.

در آخـرين جمله حقيقت عمل صالح را در يك بيان كوتاه چنين بازگو مى كند:«و نبايد كسى را در عبادت پروردگارش شريك سازد» (ولا يشرك بعبادة ربه احدا).

بـه تـعـبـيـر روشـنتر تا حقيقت خلوص و اخلاص , در عمل نيايد رنگ عمل صالح به خود نخواهد گـرفـت در حـقيقت عمل صالحى كه از انگيزه الهى و اخلاص ,سرچشمه گرفته و با آن آميخته شده است گذرنامه لقاى پروردگار است !.

عـمـل خـالص تا آن حد در اسلام مورد اهميت است كه در حديثى از پيامبراكرم (ص ) مى خوانيم : «كـسـى كه چهل روز اعمال خود را خالصانه انجام دهد,خداوند چشمه هاى حكمت و دانش را از قلبش بر زبانش مى گشايد».