تبیان، دستیار زندگی
سال 1334 ه.ق در یكی ازجمعه های ماه رجب خورشید گریبان شهر شبستر را چاك زد و با لبخند پر معنا به دنیا فروغ و سرور را نوید داد كه آن هم تولد فرزندی از سلاله ائمه اطهار از صلب پدری عالم و فقیه و مادری عارف به حقوق اهل بیت در یك خانواده روحانی دیده به جهان گشو
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آیت الله علامه سید محمد وحیدی

آیت الله سید محمد وحیدی

ولادت

تحصیلات

اساتید

تألیفات

خصوصیات اخلاقی

رحلت

ولادت

سال 1334 ه.ق در یكی ازجمعه های ماه رجب خورشید گریبان شهر شبستر را چاك زد و با لبخند پر معنا به دنیا فروغ و سرور را نوید داد كه آن هم تولد فرزندی از سلاله ائمه اطهار از صلب پدری عالم و فقیه و مادری عارف به حقوق اهل بیت در یك خانواده روحانی دیده به جهان گشود و از بدو تولد گویی هاتفی غیبی پدر و مادر را بشارت می داد كه این فرزند یكی از اختران سپهر اجتهاد و رادمردان تقوا خواهد شد پدر و مادر او را محمد نامیدند تا اقتداء كرده باشند بر نام جدشان حضرت محمد مصطفی (صلی الله علیه آله).

تحصیلات

مرحوم سید محمد وحیدی از هفت سالگی، تحصیلات خود را آغاز كرد. در دوازده سالگی به علوم حوزوی مشغول شد. سطوح مقدماتی را نزد والد گرامی خود و علمای (شبستر) گذراند. پانزده ساله بود كه برای تحصیلات بالاتر به تبریز رفت و در مدرسه (طالبیه) سكنا گزید. و با شوق و ذوق فراوان یك لحظه از درس و بحث باز نماند و از علمای تبریز نهایت استفاده را برد و پس از دو سال اقامت در آنجا برای تكمیل دانش های خود رهسپار مركز مهم علمی و تحقیقی قم شد و در سال 1317 ه.ش در سن 22 سالگی برای تكمیل تحصیلات و استفاده از محضر مشاهیر علما به سوی نجف اشرف رهسپار شد و از حوزه های درس مشاهیر بزرگ نجف، استفاده نمود و در این دوران، تدریس سطوح عالی را نیز آغاز كرد و جمع كثیری از فاضلان و عالمان از حوزه درس ایشان بهره گرفتند.

معظم له پس از دو سال واندی اقامت در نجف و بهره گیری از مراجع بزرگ وقت در سال 1320 ه.ش مجددا به قم آمدند و در این شهر اقامت گزیدند و در ضمن اشتغال به تحصیلات عالی و حضور در جلسه های درس خارج مراجع وقت، خود نیز در بیشتر ساعت به تدریس سطوح مختلف علوم دینی مشغول شدند و موفق به تربیت شاگردانی ممتازی گردیدند.

اساتید

ایشان سطوح مقدماتی را نزد والد گرامی و علمای شبستر گذراند و در قم درس های فقه و اصول آیات عظام و فقهای بنام حضرات آیات: حاج شیخ عبدالكریم حائری، سید محمد حجت، حاج شیخ محمد علی حائری، سید محمد تقی خوانساری و میر سید علی یثربی كاشانی و بروجردی و در فلسفه و كلام از محضر حضرات آیات: شاه آبادی، شیخ مهدی مازندرانی، میرزا آقا دامغانی خوشه های فراوانی چید.

از سال 1380 ه.ق درس خارج معظم له یكی از چند درس مهم حوزه علمیه قم بود.

تألیفات

تألیفات ارزشمند و آثار علمی مرحوم سید محمد وحیدی، فصل درخشانی از زندگی علمی و معنوی ایشان را رقم می زند كه از آن میان می توان به كتب زیر اشاره نمود.

1 - مستمسكات الاحكام.

2 ـ الهدایه فی مسائل الاجاره.

3 ـ اللئالی المنتظمه فی مسائل المستحدثه.

4 ـ حاشیه عروه الوثقی.

5 ـ الفلاح فی مسائل النكاح.

6 ـ مجمع الفواید فی شرح غرر الفراید.

7 ـ حاشیه منهاج الصالحین.

8 ـ وجیزه النافعه.

9 ـ تحفه الولاه.

10 ـ النقد و التفریعات.

11 ـ توضیح المسایل

12 ـ ذخیره العباد.

13 ـ شرح دعای سحر.

14 ـ تفسیر قرآن كریم.

15 ـ مناسك حج

16 ـ شرح و ترجمه احادیث خصال شیخ صدوق.

17 ـ پرتو ولایت (شرح زیارت جامعه كبیره).

18 ـ كتابی مخطوط شامل پنجاه منبر فارسی.

خصوصیات اخلاقی

آنچه عالمان دینی و دانشوران الهی را تشخص می بخشد و آنان را در نزد مردم عزیز می دارد ویژگی های اخلاقی و بر جستگی های روحی و آمیختگی علم و عمل در آنان است.

ویژگی های معظم له را می توان به طور خلاصه به موارد ذیل تقسیم كرد كه شرح هر یك از آنها در این مقوله نمی گنجد.

1 - ایشان شناخت دین و عمل به دستورها و احكام آن را سرلوحه كار خویش قرار داده بودند به طوری كه هیچ چیز به اندازه دین برای ایشان با اهمیت نبود.

2 - ایشان بر این باور بودند كه اگر انسان امور خود را به خدا واگذار نماید خداوند سبحان به خوبی كفایت امور وی را خواهد كرد. و تكیه گاه ایشان به خداوند و كارسازی او بود و حضرت حق را مسب الاسباب می دانست و از اسباب ظاهری چشم می پوشید.

3 ـ نظر ایشان در باره اهمیت دادن به نماز این بود كه شاخصه ای كه انسان می تواند ایمان خود و دیگران را بسنجد نماز و تهجد است.

4 - معظم له، كه تمام زندگانی خود را در عشق به اهل بیت (علیه السلام) سپری ساخته بود به شفاعت و عنایت آن بزرگواران بسیار امیدوار بود و می فرمود: همه ما در قیامت نیازمند شفاعت حضرت محمد (صلی الله وعلیه آله) و وصی بلافصل او امیر مؤمنان علی (علیه السلام) و دخت والاگهر ایشان حضرت فاطمه الزهراء (سلام الله علیها) و فرزندان معصوم ایشان (علیه السلام) هستیم حتی فرشتگان مقرب الهی و پیامبران خدا به چنین شفاعتی نیازمندند.

5 - زهد ورزی در تمامی جنبه های زندگی ایشان كاملا مشهود بود در غذا، پوشاك، مسكن و مركب سعی می كرد در حد گذران زندگی و بقا و با قناعت باشد. در این جنبه ها شدیدا به خدا توكل داشت و هیچ گاه نگران رزق و روزی خویش نبود و با اطمینان كامل می فرمود: همیشه در پی كسب روزی حلال باشید.

6 - مردم داری و رفق و مدارا با آنان از دیگر ویژگی های روحی و اخلاقی معظم له بود. ایشان به مردم بسیار علاقه داشت و به هدایت و ارشاد آنان عشق می ورزید. هیچ گاه از رفع مشكلات مردم، گوش دادن به سخنان و مطالب آنان و یا تبلیغ احكام دینی برایشان، خسته نمی شد.

رحلت

مرحوم سید محمد وحیدی پس از سالیان طولانی تلاش علمی، دینی اجتماعی و سیاسی برای تبلیغ احكام الهی و سامان یابی امور مردم و خدمت رسانی به آنان سر انجام در شب چهارشنبه دهم ماه ربیع الثانی 1421 ه.ق مصادف با سالگرد شهادت كریمه اهل بیت حضرت فاطمه معصومه (سلام الله علیها) دیده از جهان فرو بست و پیكر پاكش را در جوار كریمه اهل بیت حضرت معصومه (سلام الله علیها) به خاك سپردند.


منبع: سایت اندیشه قم

تهیه و تنظیم: فریادرس گروه حوزه علمیه