تبیان، دستیار زندگی
مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) با حمایت های بی دریغ امام راحل و رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیت‌الله خامنه‌ای (دامت برکاته) و با مدیریت حضرت آیت‌الله مصباح یزدی (دام ظله) تأسیس شده و به عنوان یک مرکز آموزشی و پژوهشی رسمی در حوزه علمیه قم آغاز به ک
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره)
مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره)

مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) با حمايت هاي بي دريغ امام راحل و رهبر معظم انقلاب اسلامي حضرت آيت‌الله خامنه‌اي (دامت برکاته) و با مديريت حضرت آيت‌الله مصباح يزدي (دام ظله) تأسيس شده و به عنوان يک مرکز آموزشي و پژوهشي رسمي در حوزه علميه قم آغاز به کار کرده است.

حوزه علميه قم از زمان تأسيس تا کنون در مدت بيش از هشتاد سال که از عمر آن مي‌گذرد، از نظر کمي و کيفي، رشدي شتابان و روندي رو به کمال داشته است.

مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) با حمايت هاي بي دريغ امام راحل و رهبر معظم انقلاب اسلامي حضرت آيت‌الله خامنه‌اي (دامت برکاته) و با مديريت حضرت آيت‌الله مصباح يزدي (دام ظله) تأسيس شده و به عنوان يک مرکز آموزشي و پژوهشي رسمي در حوزه علميه قم آغاز به کار کرده است. اين مؤسسه در عمر کوتاه خويش توانسته است گام هاي بلندي بردارد و شمار قابل توجه‌اي متخصص و صاحب نظر از طلاب و فضلاي حوزه علميه قم را در رشته‌هاي علوم انساني از منظر معارف اسلامي بپروراند.

پيشينه مؤسسه

حركت «مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خميني(قدس سره)» با تأسيس بخش آموزش در « مؤسسه در راه حق» در سال 1353 هـ.ش آغاز شد. فعاليت «مؤسسه در راه حق» در ابتدا با ارائه خدمات فرهنگى و آموزشى به جوانان و نوجوانان و مقابله با تبليغات ضد اسلامي، بويژه تبليغات مسيحيت و ماركسيسم، آغاز گرديد. و پس از آن با آموزش فضلاى جوان و تربيت محقق در رشته‌هاى علوم انسانى ادامه يافت. با تاكيد فراوان حضرت امام خميني(قدس سره) به ادامه و توسعه‌ى آموزش در مؤسسه درراه حق و حمايت‌هاى معنوى و مادى ايشان بر غنا واستحكام اين موسسه افزوده شد.

پس از رحلت حضرت امام خميني(قدس سره) عنايت‌ها و حمايت‌هاى بى دريغ آن عزيز راحل از طرف خلف صالحش مقام معظم رهبرى حضرت آيت‌الله خامنه‌اى «مدظله العالي» همچنان ادامه يافت تا اين كه مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خميني(قدس سره) در سال 1374هـ.ش تأسيس گرديد.

جايگاه و اهداف مؤسسه

اين مؤسسه طبق اساس‌نامه مصوب شوراى عالى انقلاب فرهنگى يك نهاد حوزوى است كه زيرنظر مقام عظماى ولايت فقيه اداره مى شود. مهمترين اهداف موسسه عبارت است از:

1. تبيين و به كارگيرى معارف اسلام در زمينه‌هاى مختلف علوم انساني.

2. تربيت متخصص با برخوردارى از آگاهى هاى كافى در زمينه‌هاى معارف اسلامى و علوم انسانى كه صلاحيت علمى لازم را براى مقابله با انديشه‌هاى انحرافى والتقاطى داشته باشد.

3. پرورش محقق و صاحب‌نظر كه بتواند در حوزه‌هاى مختلف علوم انسانى به پژوهش و تحقيق بپردازند.

حوزوى بودن مؤسسه

اين مؤسسه با هدف تقويت حوزه‌هاى علميه تأسيس شده است و بر اين اساس:

1. برنامه‌هاى آن قبل از تصويب شوراى عالى برنامه‌ريزى وزارت علوم، تحقيقات وفناوري، به تصويب شوراى عالى حوزه رسيده است.

2. ورودي‌هاى آن فقط طلابى هستند كه حداقل سطح يك دروس حوزه را طى كرده باشند وجزو طلاب رسمى حوزه قلمداد شوند.

3. دروس اصلى حوزه جزو برنامه ودوره تحصيلى دانش‌پژوهان مى باشد و آنها موظفند در كنار دروس مؤسسه دروس حوزوى را نيز ادامه دهند.

4. دانش‌پژوهان به لحاظ مقررات ادارى كاملاً تابع مقررات حوزه علميه هستند و از مزاياى آن از قبيل معافيت تحصيلى وشهريه وديگر خدمات حوزه بهره‌مند هستند.

5. دانش‌پژوهان در طول دوره، متناسب با حجم فعاليت‌هاى درسى و در حد توان به وظايف روحانيت از جمله امر مقدس تبليغ مى پردازند.

رياست مؤسسه

رياست و مديريت مؤسسه از سوى رهبر معظم انقلاب به عهده حكيم و فيلسوف فرزانه حضرت آيت‌الله محمدتقى مصباح يزدي(دام‌عزه) مى‌باشد.در منزلت ومراتب علمى ومعنوى ايشان، همين بس كه به سخنان ولي‌امر مسلمين جهان حضرت آيت‌الله خامنه‌اى درباره ايشان توجه كنيم كه فرمودند: بنده نزديك به چهل سال است كه جناب آقاى مصباح را مى شناسم و به ايشان به عنوان يك فقيه، فيلسوف، متفكر و صاحب‌نظر در مسايل اساسى اسلام ارادت قلبى دارم. اگر خداى متعال به نسل كنونى ما، اين توفيق را نداد كه از شخصيت‌هايى مانند علامه طباطبايى وشهيد مطهرى استفاده كند، اما به لطف خدا اين شخصيت عزيز و عظيم‌القدر) آيت‌الله مصباح)، خلاء آن عزيزان را در زمان ما پر كرده است.

ب: معاونت هاى مؤسسه

معاونت آموزش

در مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خميني(قدس سره) هم اكنون بيش از 800 دانش‌پژوه در مقاطع كارشناسي، كارشناسى ارشد و دكترى مشغول به تحصيل مى باشند. اين افراد در دوازده گروه آموزشى در رشته‌هاى مختلف علوم انسانى (1.اديان 2.اقتصاد 3.تاريخ4. كلام 5.حقوق 6.روان شناسى 7.مديريت 8.علوم سياسى 9.علوم قرآنى 10.جامعه شناسى 11. فلسفه 12.علوم تربيتي)، فعاليت دارند و تاكنون در مقطع كارشناسى ارشد بيش از 200 پايان نامه نيز تدوين شده است.

آموزش غير حضوري

به منظور پاسخگويى به درخواست هاى فراوان طلاب و روحانيون سراسر كشور، براى استفاده از برنامه‌هاى آموزشى مؤسسه، برنامه‌ريزى هاى گسترده‌اى صورت گرفته تا طلاب ساكن در شهرستان‌ها نيز بتوانند از برنامه هاى مؤسسه استفاده نمايند كه در اولين دوره اين برنامه در حال حاضر حدود 200 نفراز خواهران وبرادران طلبه در سراسر كشور در رشته الهيات و معارف اسلامى مشغول به تحصيل ميباشند و با هماهنگى حوزه علميه و آموزش عالي، مقدمات برگزارى رشته‌هاى ديگر نيز فراهم گرديده است.

اعزام دانشجو

تا كنون حدود پانزده نفر از فارغ التحصيلان مقطع كارشناسى ارشد مؤسسه جهت ادامه تحصيل در مقطع دكترا در رشته‌هايى كه امكان پيشرفت بيشترى در خارج از كشور داشته‌اند به كشورهاي: انگلستان، كانادا، امريكا و اتريش اعزام شده اند. از اين تعداد، جمعى فارغ التحصيل گرديده و به كشور بازگشته‌اند و تعدادى نيز مشغول به تحصيل مى باشند. در بعضى از رشته‌ها نيز به تناسب مواد دروس و زمينه‌هاى موجود، دانش پژوهان به مسافرت‌هاى كوتاه مدت داخل و خارج از كشور اعزام مي‌شوند.

طرح ولايت

با نظر مساعد و حمايت‌هاى مقام معظم رهبرى و مسؤوليت حضرت آيت الله مصباح يزدى و همكارى نيروى مقاومت بسيج، دوره آموزش مبانى انديشه اسلامى ويژه اساتيد و دانشجويان بسيجى سراسر كشور از تابستان سال 1375هـ.ش شروع شد و تا كنون ده دوره برگزار شده است. متون درسى مربوط به اين برنامه، عبارتند از: هستى شناسي، انسان شناسي، مبانى معرفت ديني، غرب شناسي، منطق و تفكر انتقادي، نظام سياسى اسلام كه همگى توسط گروه‌هاى تخصصى و محققين مؤسسه تدوين گرديده و تدريس مى شود.

معاونت پژوهش

در راستاى اهداف مؤسسه، معاونت پژوهش با تشكيل گروه‌هاى پژوهشى و ارائه طرح‌هاى تحقيقات بنيادى و كاربردى به فعاليت‌هاى تحقيقى مي‌پردازد كه تا كنون با همكارى فارغ التحصيلان مؤسسه، حجم نسبتاً زياد و قابل ملاحظه‌اى از مطالعات و فعاليت‌هاى تحقيقى و پژوهشى را پوشش داده است. از ديگر برنامه‌هاى اين معاونت تدوين متون درسى است كه در جهت فراهم سازى متون درسى كار خود را آغاز نموده است. همچنين به منظور استفاده محققان و دانش پژوهان از افكار و آراى متخصصان رشته‌هاى علوم انساني، انديشمندان و صاحب نظران علوم اسلامي، از طريق گردهمايي‌هاى علمى و نيز انتقال دست آوردهاى علمى مؤسسه به ديگران سمينارهاى متعددى انجام گرفته است.

كتابخانه و مركز اسناد

داراى بيش از 35000 كتاب فارسى و عربى و قريب 10000 كتاب انگليسى و اشتراك حدود يكصد نشريه است كه با استفاده از سيستم مخزن باز و طبقه بندى منابع بر اساس روش LC (موضوع بندي) و بهره مندى از سيستم امانى در خدمت محققان و دانش پژوهان و كارمندان مؤسسه مي‌باشد.

دايرة المعارف

اين مجموعه با هدف تدوين دايرة المعارف علوم عقلى اسلامى در پنج محور: فلسفه، منطق، كلام، عرفان و اعلام، فعاليت مي‌كند. اين مجموعه با هدف تدوين دايرة المعارف، تحقيقات گسترده‌اى را آغاز كرده است.

واحد تدوين كتاب

اين واحد عهده‌دار تنظيم و تدوين تمامى آثار استاد عالى قدر، حضرت آيت الله مصباح يزديدام عزه است. تا كنون بيش از 60 جلد كتاب از آثار معظم‌له را در موضوعات متنوع تدوين نموده است و تعداد قابل توجه ديگرى نيز توسط اين واحد در دست تهيه است.

معاونت فرهنگي

به منظور تقويت امور فرهنگى و تربيتى دانش پژوهان، كاركنان و خانواده‌هاى ايشان، معاونت فرهنگى با تشكيل بخش‌هاى تربيتي، تهذيب، تربيت بدني، اردوها و برگزارى مراسم، رسالت خود را انجام مي‌دهد. همچنين بخش ارزيابى و سنجش جهت شناسايى نيروهاى مستعد فعاليت‌هايى را متكفل است.