• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
 
 
 
 
 
 
  •  متن
  • [شروع درس 21 - دوشنبه: 17/8/78]

    بسم اللّه الرّحمن الرّحيم‏
    در پايان بحث صورت ثالثه چند نكته لازم الذكر به نظر آمد كه يكى را ديروز بيان كرديم و دو نكته را هم امروز عرض مى‏كنيم. اين دو نكته متوجه بيانات مرحوم آقاى خوانسارى «رضوان‏اللّه‏عليه» در جامع المدارك(۱) است. علت اينكه به فرمايش ايشان مى‏پردازيم اين است كه ايشان در اين بحث قصاص و مباحث ديگر حرف‏هاى تازه‏اى دارند؛ لذا مايليم فرمايشات ايشان را در اين مسأله يا هر جايى كه بحثى داشته‏ باشند، مطرح كنيم.

    ادامه بحث نكته دوم:
     ايشان ابتدا حكم قصاص را در صورت ثالثه استبعاد كرده و مى‏فرمايند: اگر ما صورت ثالثه را از صور عمد بحساب بياوريم لازمه‏اش اين است كه اگر فرض كنيم بيمارى مرض خطرناكى دارد و اگر مورد عمل قرارنگيرد قطعا مى‏ميرد و در چنين مورد جرّاحى او را عمل كرد و منجر به مرگ او شد و عمل هم، عمل حساسى بود كه غالبا منجر به مرگ مى‏شود. در اينجا جراح بايد قصاص شود؛ زيرا صورت ثالثه بر آن منطبق است و حال آن كه هيچ فقيهى ملتزم به اين نيست؛ بنابراين بعيد است كه ما بگوييم صورت ثالثه بطور مطلق موجب قَوَد مى‏شود، اين فرمايش ايشان است.
     ما در پاسخ به فرمايشات ايشان دو مطلب را عرض مى‏كنيم‏
     مطلب اول: اگر جراح، بدون رضايت بيمار يا اذن ولىّ او اقدام به عمل جراحى كند و منجر به مرگش شود؛ حكم به قصاص چه اشكالى دارد؟ چه منع صريح شرعى بر عدم قصاص در چنين موردى وجوددارد؟
     پس مطلبى را كه ايشان به عنوان نقض بر صورت ثالثه ذكر مى‏كنند، وجهى ندارد.
     مطلب دوم:
     اولا فرق جوهرى بين مثالى كه ايشان ذكر كردند با آنچه ما در ضابط صورت ثالثه گفتيم، وجوددارد؛ زيرا در صورت ثالثه يقصد عملا و ضربا ينتهى الى القتل، ولى در اينجا قصد نجات بيمارى را از مرگ دارد.
     ثانيا: جراح قصد نجات كسى را دارد كه لا محاله خواهد مرد. و حال آن كه در صورت ثالثه اين معنا نبود در آنجا يك فرد معمولى را با ضربات چوب به قتل مى‏رساند. اين دو با هم خيلى فرق دارند.
     مثلا بيمارى كه تومور مغزى دارد و سى درصد، احتمال دارد كه با عمل جراحى از مرگ نجات پيدا كند و هفتاد درصد احتمال اين هست كه با اين عمل بميرد؛ اگر كسى اقدام به اين عمل كرد عرف اين را قتل عمد نمى‏بيند. اگرچه ما در صورت ثالثه گفتيم عرف قصد سبب را قصد مسبب مى‏بيند و لذا در حكم به قصاص به فهم عرف تمسك كرديم، لكن در اينجا عرف به عكس آن حكم‏كند و مى‏گويد، اين شخص مى‏خواست او را نجات‏بدهد ولى نتوانست؛ اصولا مذاق شرع را در مسائل عرفى فهميدن، نكته مهمى است كه ما نمى‏توانيم از آن غفلت بكنيم. بله اگر بخواهيم مثل مسائل رياضى قضيه را حل كنيم صورت اين مسأله با صورت آن مسأله از لحاظ ضابطه يكى است در هر دو قصد فعلا و لم يقصد القتل و انتهى هذالفعل الى الموت، اما مباحث فقهى مثل مباحث رياضى نيست. اينجا عوامل گوناگونى در حكم فقهى دخالت دارد، دليل شرعى هم كه بر حكم فقهى دلالت مى‏كند از همين عوامل مددمى‏گيرد و داخل در چهارچوب همين عوامل است، كه يكى از اين عوامل فهم عرف و عقلا است.
     سؤال: آيا در موارديكه ضارب قصدِ خير دارد؛ مثلا براى تأديب مى‏زند ولى منجر به مرگ مى‏شود نيز ملحق به مقام معالجه است؟
     جواب: خير، فرق دارد؛ چون كسى حق‏ندارد بخاطر تأديب، كسى را بكشد؛ قصد خير، مانع از شمول اطلاقات قتل عمد نمى‏شود و حكم جنايت (قصاص) بر او بارشود. ولى در اينجا طبيب نسبت به كسى كه او قطعا خواهد مُرد، قصد احياءدارد. قطعا اين را شما به هر عرفى عرضه كنيد داخل در قتل عمد نمى‏داند و مى‏تواند انسان به قوّت بگويد كه اين مشمول آن روايات صورت ثالثه نيست.
     نكته سوم: مرحوم آقاى خوانسارى «رضوان‏اللّه‏عليه» مى‏فرمايند: آنچه كه از كلمات فقهاء بدست‏مى‏آيد اين است كه مى‏گويند: مناط عمد بودن در قسم ثالث عبارت است از عملى كه غالبا منجر به مرگ شود ضرب بما يقتل غالبا باشد و حال آن كه مناط صدق عمد اين نيست بلكه مناط اين است كه عمل، طورى، باشد كه شخص را در معرض مرگ قرار دهد يعنى معرضيّت للموت ملاك صدق عمد است.
     پاسخ: در اين جا بايد بگوئيم فرمايش ايشان، فرمايش دقيقى است، و شبيه آن مطلبى است كه ما ديروز عرض كرديم كه «ما يقتل بمثله» لازم نيست كه ما يقتل بمثله فى غالب الناس باشد، بلكه اگر مجنى عليه ضعيف يا مريض باشد كه غالبا با عملى، به قتل مى‏رسد، در تحقق عمد، كافى است ولو اين عمل اكثر مردم را نمى‏كشد. ايشان هم مى‏فرمايند: معرضيت يعنى عمل طورى است كه اگر نسبت به بعضى انجام بگيرد او را در معرض موت قرار مى‏دهد لكن همين عمل فرد ديگرى را در معرض موت قرار نمى‏دهد پس مواردى كه در معرض قتل است، عمد صدق مى‏كند. و آنجايى كه در معرض نيست عمد صدق نمى‏كند، بنابراين ملاك، معرضيّت است.
     به نظر مى‏رسد اگر مرادشان همين مطلبى باشد كه بيان كرديم؛ فرمايش متينى است چون تعبير بما يقتل غالبا در روايات نيامده بلكه استنباطى است كه فقها از روايات نموده‏اند. در روايات بما يقتل بمثله هست يعنى عادةً مثل آن فعل شخص را در معرض كشته شدن قرار مى‏دهد همين را فقهاء بما يقتل غالبا تعبير كرده‏اند و مرحوم آقاى خوانسارى هم مى‏خواهند استنباط كنند نفسِ در معرض قتل بودن، براى جريان حكم قتل عمد كافى است و ادله نهى از قتل اينجا را هم شامل مى‏شود. تنظيرى هم به باب صوم مى‏كنند كه اگر چنانچه كسى ملاعبه بالحلال در روزه ماه رمضان انجام داد كه اين عمل او را در معرض جنابت قرار داد و جنابت حاصل شد مى‏گويند: اين روزه باطل مى‏شود و حكم به عمد مى‏شود اگر چه قصد اجناب نفس نكرده‏است، پس معلوم مى‏شود هرجايى كه عنوانى بر انسان حرام است، اگر عملى انجام داد كه در معرض حدوث آن عنوان قرار گرفت‏
     و آن عنوان بر او مترتب شد عمد محسوب مى‏شود ولو تعمد به آن عنوان نداشته باشد.
     فرمايش ايشان يك برداشت عرفى است، بعيد هم نيست كه همينجور باشد، لكن ما مى‏خواهيم عرض كنيم كه اين معنا مستفاد از روايات است تعبير ما يقتل بمثله معنايش همين است. بنابراين اگر مراد اين است فرمايش متينى است.اما اگر مراد ايشان از معرضيت چيز ديگرى باشد مثلا فرض بفرماييد شخصى فردى را در معرض مردن قرار دهد. مثلا بردن به يك نقطه بلندى مانند كوه در روز طوفانى كه معمولا در معرض سقوط و مردن است، بعد هم آن شخص سقوط كند و بميرد، اينجا مسأله تسبيب است بايد ببينيم آيا اين نوع از تسبيب هم موجب اين است كه عنوان قتل عمد صدق كند يا نه؟
     بحثش بعد خواهدآمد. بحث صورت ثالثه در اينجا تمام شد.


    ‏1- جلد هفت كتاب القصاص صفحه183‏

     

    الصورة الرابعة

     عرض كرديم كه مرحوم محقق چهار صورت براى قتل ذكركرده‏اند كه سه صورت از آن را عمد دانسته و يك صورت را عمد ندانسته‏اند؛ و آن همين صورتى است كه اكنون مى‏خواهيم مطرح بكنيم البته مرحوم محقق از صور عمد تنها به دو صورت تصريح كرده‏اند و يك صورت از فرمايشات ايشان استنباط مى‏شود كه مرحوم صاحب جواهر و ديگران متعرض آن شده و ما هم به تفصيل بيان كرديم.
     اما صورت رابعه اين است كه كسى قصد قتل ندارد، فعلى نيست كه غالبا اشخاص را مى‏كشد؛ بلكه نادرا كشنده‏است و اتفاقا موجب قتل اين شخص شده‏است؛ فرض‏بفرماييد سوزنى را در بدن كسى فرومى‏برند و معلوم است كه فروبردن سوزن در مراكز غير حساس بدن موجب مرگ نيست اما تصادفا اين شخص مى‏ميرد. آيا اين قتل عمد محسوب مى‏شود يا نه؟
     به نظر مى‏رسد آن استدلالى كه براى الحاق صورت ثالثه به قتل عمد ذكر كرديم اينجا نيز مى‏آيد؛ در آنجا گفتيم كه قصد علت از نظر عرف قصد معلول تلقى مى‏شود و لذا اگر كسى قصد قتل نكرد؛ لكن علت قتل را قصد كرد، عمد محسوب مى‏شود. اينجا نيز همين استدلال را بياوريم چون ظاهر قضيه تفاوت زيادى با آنجا ندارد. اما فقهاء اين صورت را عمد ندانسته‏اند.
     مرحوم محقق «رضوان‏اللّه‏عليه» در مورد اين صورت مى‏فرمايند: فيه روايتان، اشهر هما انه ليس بعمدٍ يوجب القَوَد و ظاهرا مراد از اشهر كه ايشان ذكر مى‏كنند يا شهرت فتوايى است و يا شهرت عملى بهرحال لازمه اشهريت اين است كه قول مقابل هم مشهور است، گويا ايشان اطلاع‏دارند كه قول بوجود قصاص و تحقق عمد درصورت رابعه قول‏مشهوريست، عين همين ادعا را مرحوم شهيد ثانى در مسالك(۱) دارند. و مى‏فرمايند «الثانى و هو الاشهر بل الاظهر»، معلوم مى‏شود كه ايشان قول مقابل را قول مشهورى دانسته‏اند و حال آنكه ما غير شيخ عليه‏الرحمة در مبسوط(۲) قائل ديگرى سراغ نداريم. البته غير از مرحوم محقق و شهيد، فقهاء ديگرى كه متعرض اين قول شده‏اند مثل صاحب رياض(۳) و جواهر فرموده‏اند: «لم نجد فيه خلافا» يعنى در عدم القصاص خلافى نيست؛ حتى از غنيه(۴) نقل شده كه قول به عدم قصاص اجماعى است كه البته اجماعات سيدابوالمكارم ابن زهره رضوان‏اللّه‏عليه در غنيه از آن اجماعاتى نيست كه انسان به آن مطمئن‏شود و تعارضى بين آنها به نظر مى‏رسد؛ كه آنها را بحث مى‏كنيم و سپس دو وجه اعتبارى عقلى هم هست كه بررسى خواهيم كرد. ان شاءاللّه‏


    1- مسالك جلد15 ص68‏
    ‏2- مبسوط ج‏7 ص17‏
    ‏3- رياض ج2 ص500‏
    ‏4- ينابيع الفقهيه ج24 ص243‏