• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
 
 
 
 
 
 
  •  متن
  • [شروع درس 18 - دوشنبه: 10/8/78]

    بسم اللّه الرّحمن الرّحيم‏
     كلام در صورت ثالثه بود. سه روايت را ديروز خوانديم و استظهارى كه از اين سه روايت به نظر مى‏رسيد عرض كرديم ولى لازم است توضيحى درباره اين استظهار بدهيم تا جوانب مسأله روشن بشود. چون اگر پايه استدلال متزلزل باشد فروع فراوانى كه بعد از اين خواهد آمد و بعضى ناظر به اين صورت است مورد ترديد قرار مى‏گيرد. پس بايد به دو مطلب توجه كنيم‏
     مطلب اول: آيا اين سه روايت به محل بحث ما (ما اذا قصد الفعل و لم يقصد القتل) مربوط است يا نه؟ به نظر مى‏رسد كه در ظهور اين سه روايت نسبت به اين مورد شكى نيست، چون سائل از يك حادثه‏اى سؤال مى‏كند و در هر سه روايت اينطور است و طبعا يك صورت مسأله را از امام مى‏پرسد و حضرت در جواب مى‏فرمايد: نعم، يا مضمون نعم را در يك عبارتى بيان مى‏فرمايد.بنابراين اطلاقى در كلام امام نيست، زيرا شمول كلام امام (عليه السلام) تابع مقدار شمولِ سؤال است. اينجور نيست كه امام ابتدائاً يك حكمى را بيان كرده باشند تا ما به اطلاق آن حكم براى موارد متعدد، حتى موارد مشكوك فيه اخذ كنيم، بلكه امام در مقام پاسخ به يك سؤال است. در اين صورت بايد ديد سائل از چه چيز سؤال مى‏كند. در هر سه روايت سؤال از يك صورت مسأله است كه كسى به جان كسى افتاده و آنقدر با چوب به او زده تا مرده است. آنچه كه در اين سؤال مسلم است قصد فعل است، آنچه احراز نشده است قصد نتيجه است. شما، از سؤال بيش از اين نمى‏فهميد كه او قصد فعل داشته است، نمى‏فهميد كه قصد نتيجه هم داشته است، حداقل اين است كه سؤال شامل هر دو صورت مى‏شود.
     حال اگر فرض كنيم كه سؤال سائل فرد بارزى دارد و آن فرد بارز آنجايى است كه قصد فعل دارد و قصد نتيجه ندارد، در اين صورت، سؤال منصرف به فرد شايع مى‏شود و در مسأله ما بعيد نيست بگوييم فرد بارز و شايع اين است كه مثلا كسى فردى را به قصد تنبيه يا به قصد اطفاء غضب زير چوب بيندازد و آنقدر بزند تا او بميرد، همانطور كه در زمان طواغيت معمول بوده‏است كه متهمين را زير چوب مى‏انداختند و آنها را مى‏زدند بدون اينكه قصد كشتن در كار باشد. بنابراين سؤال راوى منصرف مى‏شود به اين فرد شايع كه قصدالفعل و لم يقصد النتيجه، امام هم همين صورت را جواب دادند. پس اين روايات منحصرا مربوط به صورت ثالثه مى‏شود و اگر بگوييد اين فرد شايع را ما در اين سؤال نمى‏توانيم فرض كنيم چون وقتى شخصى فردى را با چوب آنقدر مى‏زند تا بميرد، ممكن است قصد قتل داشته باشد و ممكن است نداشته باشد. پس هر دو صورت شايع‏است، مى‏گوئيم در اين صورت روايت باطلاقها شامل مانحن‏فيه خواهد شد. بنابراين شمول اين سه روايت نسبت به  مانحن‏فيه محل بحث نيست. از اين فارغ شديم.
     مطلب دوم: اين است كه آيا اكنون كه صورت ثالثه از اين سه روايت استفاده مى‏شود، آيا همه شقوق آن حتى صورتى را كه ضارب علم به سببيت ندارد را شامل مى‏شود يا از آن منصرف است؟
     در اين مورد همان طور كه قبلا گفتيم در كلام امام اطلاقى وجود ندارد تا به آن تمسك شود بلكه شمول و سعه كلام امام، در چهارچوب سؤال سائل است و اگر در كلام سائل، فرد بارز و شايعى وجود داشت، كلام امام منصرف به آن مى‏شود. حال، بايد ديد كه در سؤال فرد شايع چيست؟
     سائل مى‏گويد: شخصى، كسى را با چوب آنقدر زده تا مرده‏است، آيا ممكن است كسى نداند كه زدن صد ضربه مثلا با چوب به كسى منجر به قتل او مى‏شود؟ انصاف اين است كه نوعا مى‏دانند. جهل به سببيت در اين جا فرض نادرى است، پس كلام امام منصرف به همان فرد شايع مى‏شود و شامل صورت جهل نمى‏شود.
     اشكال: ممكن است بگوئيم همانطورى كه قصد قتل ندارد علم به قتل هم نداشته‏باشد، چرا صورت جهل، فرد نادر باشد؟
    جواب: قبلاً گفتيم كه علم به نتيجه با قصد به نتيجه فرق مى‏كند؛ قصد، عقد قلب است و نوعى حركت به سمت يك هدف مى‏باشد ولى علم، فقط تصوّر است؛ بنابراين فرض اينكه ضارب علم به سببيت نداشته‏است صورت نادرمى‏شود و فرض علم سائل به سببيت صورت شايع‏مى‏شود و قاعدتا جواب، ناظر به صورت نادر نيست بلكه ناظر به صورت شايع است؛ و اگر فرض كنيم كه اين را هم ما احراز نكرديم، و شك كنيم و بگوييد از كجا معلوم است كه صورت شايع اين است؟ يا امام جوابش ناظر به صورت شايع است؟ مى‏گوييم كه لازم نيست ما بدانيم كه جواب امام ناظر به صورت شايع است. همينقدر كه ندانيم جواب امام، ناظر به صورت نادر هم هست يا نه؟ كافى است در عدم شمول، چون در جواب امام اطلاقى وجود ندارد. اگر امام ابتدائا حكمى را بيان‏كرده‏بودند، به اطلاق آن اخذمى‏كرديم اما اينجا كلام ابتدايى امام نيست لذا دايره و مقدار شمول و سعه حكم در جواب امام (عليه السلام) به همان اندازه است كه در سؤال هست؛ يا به تعبير بهتر به همان اندازه‏اى است كه حضرت از سؤال تلقى كردند. اگر احتمال بدهيد كه امام از سؤال سائل همين صورتى را كه ما مى‏گوييم (صورت رائج) تلقى كرده باشند. پس جواب، ناظر به آن خواهدبود؛ يعنى اين مقدار احراز مى‏شود نه بيش از آن، پس اين سه روايت نمى‏تواند براى صورت جهل به سببيت دليل محسوب بشود. اين تكرار بيان ديروز بود كه حالا با توضيح بيشترى عرض شد.
     بنابراين در دلالت اين سه روايت بر صورت ثالثه كه مورد بحث ماست هيچ غبارى نيست. اما در شمول اين سه روايت نسبت به بعضى از شقوق، تشكيك كرديم؛ لكن دليل ما فقط اين سه روايت نيست.


    1- وسائل ج19 باب11 ح2‏
    2- وسائل ج19 باب11 ح10‏
    3- و قلت انك تحبّ ان يكون عندك كتاب كاف يجمع من جميع فنون علم‏الدين... و يأخذ منه من يريد علم الدين والعمل به ‏بالاثارالصحيحة عن الصادقين‏(ع). (خطبه كافى ج1 ص8)‏
    4- وسائل ج19 باب11 ح12‏

    روايات دسته دوم

    ما روايات ديگرى هم داريم كه بايد ببينيم آيا اطلاق آن روايات، شامل مانحن‏فيه مى‏شود يا نه؟ البته صاحب جواهر رضوان‏اللّه عليه فقط به همين سه روايت اكتفا كرده‏اند و به بقيه روايات تنها اشاره‏اى نموده‏اند. لكن به نظر مى‏رسد كه ما چاره‏اى نداريم جز اينكه بعضى از اين روايات را ملاحظه كنيم تا ببينيم اين شقوق را مى‏گيرد يا نمى‏گيرد؟

    روايت اول:
    يكى از آن روايات مرسله جميل است. سند آن را قبلاً بحث كرديم.
    فرمود: كل ما عمد به الضرب فعليه القود، يعنى كل ماقصد به الضرب. «ما» موصول دراين روايت به چه معنى است؟ دو احتمال دارد.
    احتمال اول: اين كه «ما» به معناى عمل باشد؛ يعنى كل عملٍ و فعلٍ كه منتهى به قتل شود.
    احتمال دوم: اين كه «ما» را با توجه به قرينه قبل و بعد به معناى قتل بگيريم.
     بنابر احتمال اول استدلال به اين روايت واضح است يعنى هر عمل منتهى به قتل كه در آن ضرب مقصود باشد؛ اعم از اين كه عمد به القتل ايضا ام لا؟ قتل عمد محسوب مى‏شود. پس دلالت حديث بر مانحن‏فيه، دلالت به اطلاق است چون بحث قتل اينجانيست. موضوع عمد الى الضرب است عمل مورد قصد است؛ اما بنابر احتمال دوم كه معنا اين باشد العمد كل قتل عمد به الضرب ظاهر عبارت، ظاهر درستى نيست. مجبوريم تأويل و تصرفى در معناى جمله بنمائيم تا عبارت درست شود يا بايد «بِهِ» را به معناى «فيه» بگيريم و بگوييم كه كل قتل عمد فيه الضرب هر كشتنى كه ضرب در آن مورد عمد و قصد بوده‏است كه باز شامل مانحن‏فيه مى‏شود، يا قتل را كه معناى «ما»ى موصول است به معناى فعل منتهى الى القتل بگيريم نه خود قتل. به هر حال بايد تصرفى در معنا انجام‏گيرد تا عبارت درست شود. پس دلالت اين روايت دلالت خوبى است و اطلاق آن شامل مى‏شود جايى را كه علم به سببيت داشته باشد يا جهل به آن حتى اگر علم به عدم سببيت داشته باشد، همه اين صور را شامل مى‏شود، حال اگر فرض كنيم كه فقهاء رضوان‏اللّه‏عليهم صورت جهل به سببيت را مشمول فتواى خودشان نمى‏دانند كه بعيد هم نيست اينجور باشد؛ بايد ديد با اطلاق اين روايت چه بايد كرد؟ اين يك روايت.

    روايت دوم:
     روايت ديگر موثقه ابى‏العباس است كه اين را هم قبلا خوانديم. عن ابى عبداللّه (عليه السلام) قال: قلت له ارمى الرجل بالشئ الذى لا يقتل مثله. قال: هذا خطأ ثم اخذ حصاةً صغيرة فرمى بها. قلت: ارمى الشاة فاصيب رجلا قال: هذا الخطأ الذى لاشك فيه، بعد در آخر حديث فرمود: والعمد الذى يضرب بالشئ الذى يقتل بمثله، عمد معنايش اين است كه با چيزى كه به مثل او قتل حاصل مى‏شود، زده شود. موضوع حكم درا ين جا چيست؟ موضوع حكم زدنِ با چيزى است كه غالبا كشنده‏است. اعم از اينكه قصدِ قتل باشد يا نباشد، بنابراين صورت ثالثه را شامل مى‏شود؛ و اطلاقش هم صورت علم به سببيت و هم جهل به سببيت را مى‏گيرد؛ حتى علم به عدم سببيت (جهل مركب) را شامل مى‏شود.

    روايت سوم:
     روايت ديگر (به اين روايت سوم مرحوم آقاى خويى رضوان‏اللّه‏عليه هم استدلال كرده‏اند و استدلال متينى هم هست) صحيحه ابى العباس و زراره است، عن ابى عبداللّه (عليه السلام) قال: ان العمد ان يتعمده فيقتله بما يقتل مثله و الخطأ ان يتعمده و لا يريد قتله يقتله بما لا يقتل مثله، به نظر ما روايت دو فقره قابل استدلال دارد يك فقره مربوط به خطا است كه مرحوم آقاى خويى به اين فقره استدلال كرده‏اند و مى‏فرمايند: قيد «يقتله بما لا يقتل مثله» نشان مى‏دهد كه براى تحقق خطا صِرف نداشتن اراده كافى نيست اگر صِرف اراده عدم قتل يا عدم اراده قتل موجب مى‏شد كه قتل، خطئى بشود لازم نبود كه حضرت بعد بفرمايند: يقتله بما لا يتقل مثله. در بيان معناى خطا؛ امام (عليه السلام) مى‏فرمايند: بايد هم اراده قتل نداشته باشد و هم آلت و فعلى كه بكار مى‏گيرد يقتل مثله نباشد. اگر يقتل مثله بود خطا نيست. به مفهوم اين جمله ايشان استدلال مى‏كنند، و اين استدلال به نظر ما استدلال متينى است، بنابراين آن صورتى كه «لا يريد قتله لكن قتله بما يقتل مثله» قتل عمد مى‏شود؛ اين يك فقره كه ايشان استدلال كردند. به نظر ما فقره اول روايت هم قابل استدلال است و به اطلاق آن مى‏شود تمسك‏كرد زيرا مى‏فرمايد: ان العمد ان يتعمده فيقتله بما يقتل مثله؛ يعنى عمد آن است كه قصدكند مجنى‏عليه را و با وسيله‏اى يا فعلى كه مثل او كشنده است به قتل برساند، جمله «فيقتله» اعم است از قتل مع القصد و قتل بلاقصد در كلمه فيقتله چيزى كه حاكى از قصد قتل است وجودندارد؛ دليلش هم اين است كه در همان فقره بعدى مى‏فرمايد: يقتله بما لا يقتل مثله آنجا هم بكاررفته‏است در حالى كه قبل از آن فرموده است لايريد قتله. پس نسبت قتل اعم است از قتل مع القصد و قتل خالى از قصد. و آنجايى كه قصد قتل ندارد آيا عالم به سببيت ما يقتل مثله للقتل هست يا علم به سببيت نيست؛ همه اين صور را شامل مى‏شود.
     پس اين سه روايت از نظر دلالت بحثى ندارد و اطلاق آن، قابل اخذ است و شامل علم به سببيت و جهل، هردو مى‏شود.
     اما از نظر سند: يكى مرسله جميل بن درّاج بود كه ما گفتيم جميل از اصحاب اجماع است اگر ارسال هم بكند ما  روايت او را قبول مى‏كنيم. اگر مسندا هم از راوى ضعيف يا راوى مجروح نقل بكند؛ ما قبول مى‏كنيم. بنابراين به نظر ما روايت، معتبره است. دومى هم موثقه است و سومى هم صحيحه مى‏باشد. حال آيا مى‏شود به مضمون اين روايات فتوا داد؟ خوب اشكالاتى دارد اولا: از ظاهر كلمات فقها مثل صاحب جواهر و مرحوم كاشف اللثام استفاده مى‏شود كه آنها نمى‏خواهند صورت جهل به سببيت را از اقسام عمد محسوب كنند. مرحوم آقاى خوانسارى رضوان‏اللّه‏عليه در جامع المدارك به صراحت صورت جهل به سببيت را خارج از عمد مى‏دانند. حتما به جامع المدارك مراجعه كنيد چون بعدا ما سخنى هم با ايشان درباره مطلبى كه فرمودند داريم. دو نكته در فرمايش ايشان هست كه قابل ملاحظه است و بايد بحث كنيم، پس اين بزرگواران صورت جهل به سببيت را از اين روايات نفهميده و طبقش فتوا نداده‏اند. به عرف هم كه مراجعه مى‏كنيم اين صورت را عمد نمى‏داند، حال چگونه علاج كنيم. ان شاءاللّه بحث خواهيم كرد.