تبیان، دستیار زندگی
مدیر حوزه علمیه استان قم از راه اندازی سامانه جامع اساتید خبر دارد و گفت: با راه اندازی این سامانه می توان بسیاری از نواقص را برطرف کرد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سامانه جامع اساتید حوزه راه اندازی شد

مدیر حوزه علمیه استان قم از راه اندازی سامانه جامع اساتید خبر دارد و گفت: با راه‌اندازی این سامانه می‌توان بسیاری از نواقص را برطرف کرد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین احمد فرخ فال، در شانزدهمین اجلاسیه اساتید سطوح عالی و خارج حوزه علمیه قم با اشاره به این که حوزه عظیم قم جنبه مرکزیت برای حوزه‌های علمیه از نظر کمیت و کیفیت دارد، اظهار داشت: مقام علمی حوزه علمیه قم آن چنان بدیهی و شهره است که نیاز به استدلال و برهان ندارد.

وی با بیان این که اگر هیچ حرکت تکاملی در مسیر حرکت حوزه‌های علمیه نداشته باشیم، خسارت دیده‌ایم، تصریح کرد: نباید در تاریخ ثبت شود که حوزه‌ای با این عظمت روزهایی را گذراند و هیچ حرکت تکاملی نداشت.

حجت الاسلام فرخ فال

مدیر حوزه علمیه استان قم افزود: وظیفه ما به عنوان خدمتگزار حوزه این است که چالش ها و مشکلات را بررسی کنیم و راهکارهای لازم با مشاوره اساتید معزز تدوین شود و محضر مدیریت محترم عالی حوزه جهت تصمیم‌گیری تقدیم گردد.

حجت الاسلام والمسلمین فرخ فال، برپایی کرسی‌های درس متعدد را از مزایای حوزه برشمرد و ادامه داد: 13 هزار نفر از طلاب در مدارس علمیه سطح یک و مراکز تخصصی مشغول به تحصیل علم هستند و چیزی حدود 4 برابر این جمعیت در سطوح بالاتر در دروس آزاد شرکت می‌کنند و باید با حفظ ارزش‌های سنت سلف حوزه، وضعیت دروس آزاد بررسی می‌شد تا اگر مشکلی وجود دارد، راه حل آن ارائه گردد. براین اساس طرح ساماندهی دروس سطوح عالی تدوین شد تا با حفظ سنت‌های حوزه، محصلین را ضابطه‌مندتر در مسیر حرکتی منظم و تکاملی قرار دهد.

مدیر حوزه علمیه استان قم با بیان این که حدود سه سال پیش با هفته‌ای یک حضور و غیاب کار را آغاز کردیم و در سال جاری با اجازه‌ای که از شواری عالی حوزه و بزرگان حوزه دریافت کردیم، مسأله حضور و غیاب را در سطح عالی از رسائل تا پایان کفایه، به هفته‌ای سه روز رساندیم و نتیجه همکاری همه بزرگان و اساتید این بود که از جمعیت 18 هزار نفر محصلی که در سطح عالی داشتیم و در گذشته حدود 2500 نفر در دروس شرکت داشتند، این آمار در سال جاری به حدود 11 هزار نفر برسد، البته هنوز حلقه‌های مفقوده را مشاهده می‌کنیم.

وی با اشاره به ضرورت راه‌اندازی سامانه جامع اساتید سطوح عالی در راستای ارتباط طلبه با استاد و آینده‌نگری و تدبیر استاد در انتخاب کلاس و محدوده درس و نظارت بر طلبه، خاطرنشان کرد: امروز به لطف حق تعالی از سامانه جامع رونمایی خواهد شد.

حجت الاسلام والمسلمین فرخ فال با اشاره به قابلیت‌های این سامانه، گفت: بخش بیوگرافی و صوت اساتید در سامانه تعبیه شده تا طلاب بتوانند اساتید مورد نظر خود را انتخاب کنند. همچنین اطلاعات مربوط به محصلین در پایه‌های مختلف در اختیار مدیریت است و ما می‌دانیم به طور مثال شاگردان بخش اول کفایه و رسائل چه تعداد محصل فعال دارد و براساس تناسب جمعیتِ محصل، ظرفیت کلاس‌ها مشخص می‌شود.

مدیر حوزه علمیه استان قم با اشاره به این که حضور و غیاب طلاب به دو شکل در این سامانه تعبیه شده است، تصریح کرد: نماینده استاد می‌تواند حضور و غیاب را به شکل سنتی و رایانه‌ای ثبت کند.

حجت الاسلام والمسلمین فرخ فال با اشاره به این که استاد برای اطلاع از وضعیت شاگردِ خود می‌تواند از طریق سامانه اقدام کند، خاطرنشان کرد: رمز و کلمه عبور خاصی برای هر استاد پیش‌بینی شده تا بتواند برای بررسی وضعیت تحصیلی شاگرد خود به بخش محتوای علمی طلاب مراجعه کند.

وی در پایان، راه‌اندازی سامانه جامع اساتید را بسیار اقدام شایسته‌ای عنوان کرد و گفت: این سامانه می‌تواند بسیاری از ضعف‌ها و نواقص را برطرف کند.

همچنین در جلسه عمومی نشست دوره‌ای اساتید، استاد هاشمیان به معرفی سامانه ثبت دروس اساتید سطوح عالی و خارج حوزه علمیه قم که برای ایجاد نظم بیش از پیش در دروس آزاد سطوح عالی و خارج طراحی شده است پرداخت.

به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی نشست دوره‌ای اساتید، استاد سید حسین هاشمیان در جلسه عمومی نشست دوره‌ای اساتید که شب مبعث پیامبر گرامی اسلام - صلی الله علیه و آله - در دفتر آیت الله العظمی صافی گلپایگانی برگزار شد به معرفی سامانه ثبت دروس اساتید سطوح عالی و خارج حوزه علمیه قم پرداخت.

استاد هاشمیان گفت: ایجاد نظم بیش از پیش در دروس آزاد سطوح عالی و خارج حوزه علمیه از آرزوهای دیرین اساتید و طلاب بوده است. در راستای این مهم، ابتدا به چند مشکل موجود در درس‌های حوزه آزاد و سپس به راه‌کارهای پیش‌بینی شده در سامانه دروس اساتید اشاره می‌کنیم.

استاد هاشمیان

‌استاد سطوح عالی حوزه در تبیین مشکل اول ابراز داشت: دروس اعلان شده توسط اساتید، گاهی با نیازهای درسی طلاب هم‌خوانی ندارد، به عنوان مثال گاهی 70 استاد یک درس را اعلان می‌نمایند با اینکه نیاز طلاب به این حد نیست و برای تدریس یک کتاب دیگر 10 استاد اعلان درس می‌کنند با اینکه نیاز بیش از این مقدار می‌باشد.

وی درباره راه حل این مشکل گفت: سامانه‌ای برای اعلان دروس سطوح عالی و خارج طراحی شده است که اساتید بزرگوار دروس خود را در آن سامانه اعلان می‌کنند و امکان دسترسی به دروس اعلان شده توسط اساتید دیگر نیز دارند تا با توجه به ارزیابی از دروس همه اساتید، بتوانند ‌انتخاب درس بهتری انجام دهند.

استاد هاشمیان در مورد مشکل دوم خاطرنشان کرد:‌ طلاب برای انتخاب درس، مشکلات عدیده‌ای دارند، از جمله اینکه در شروع درس‌ها کلاس‌های متعددی را می‌بینند و فرصت زیادی را از دست می‌دهند تا اینکه درس مورد نظر خود را انتخاب کنند که در همان سامانه برای معرفی روش تدریس استاد، فایل صوتی از دروس استاد، متن جزوات درس و یا معرفی چگونگی تدریس از سوی اساتید محترم در سامانه قرار داده می‌شود تا فرصتی فراهم شود برای اینکه در دسترس طلاب قرار گیرد و به راحتی درس مورد نظرشان را انتخاب کنند.

وی ثبت دروس را تا چند مرحله قابل تغییر دانست و گفت: پس از ثبت دروس توسط اساتید محترم، مدتی سامانه بسته می‌شود تا همه اساتید نسبت به دروس ثبت شده ارزیابی داشته باشند و سپس اگر استادی نیاز به تغییر در درس خود دید در بازه‌های زمانی دیگر امکان تغییر فراهم می‌شود تا اینکه بالاخره در شهریورماه سامانه بسته شده و در معرض دید طلاب قرار می‌گیرد.

‌استاد سطوح عالی حوزه تأکید کرد: اساتیدی که نیازی به ثبت دروس خود نمی‌بینند هم دروس خود را ثبت کنند، چون این کار باعث می‌شود که اساتید دیگر هم دروس ثبت شده را ببینند و تعادل در دروس ایجاد شود و لذا از همه اساتید تقاضا داریم دروس خود را ثبت کنند.

ایشان با تأکید بر اینکه این سامانه با پیشنهاد و کمک خود اساتید محترم انجام شده، ابراز داشت: از این پس هم از اساتید محترم تقاضا داریم در این مسائل به مسۆولین ذیربط کمک کنند.

‌وی همچنین تذکراتی درباره سامانه به شرح زیر ارائه کرد: در ایجاد درس‌ها عوامل مختلفی از جمله عنوان، مکان و ساعت درس و همچنین شخصیت استاد مهم است و لذا حتماً همه اطلاعات خواسته شده در سامانه کاملاً پر شود تا تعادل لازم ایجاد شود. قبل از ورود به سامانه، نمونه صوت، تصویر و متن خلاصه درس یا جزوه را آماده کنند. فعلاً داشتن آدرس ایمیل برای ثبت دروس الزامی است ولی تلاش می شود اجباری بودن آن برطرف شود و در آخر هم اگر اساتید محترم با مشکلی در سامانه مواجه شدند به دفتر نشست دوره ای اساتید مراجعه و یا با شماره دفتر تماس بگیرند.

استاد هاشمیان در پایان خاطرنشان کرد: ما مدعی نیستیم که این سامانه همه مشکلات را حل خواهد کرد، بدیهی است این سامانه در آغاز راه بوده و با ارشادات اساتید گرامی کیفیت آن ارتقاء خواهد یافت.

در همین راستا مدیركل امور اساتید معاونت آموزش حوزه‌های علمیه هم از راه‌اندازی آزمایشی فاز اول سامانه جامع اساتید، به منظور جمع‌آوری اطلاعات مربوط به اساتید سطوح مختلف حوزه خبر داد.

حجت‌الاسلام والمسلمین حبیب‌الله غفوری با اشاره به ضرورت راه‌اندازی این سامانه اظهار داشت: تاكنون بانك جامع اطلاعات اساتید حوزه‌های علمیه سراسر كشور ایجاد نشده بود و این انتظار از مركز مدیریت حوزه وجود داشت، به گونه‌ای كه بسیاری از بزرگان درخواست‌های مكرری برای راه اندازی این سامانه داشتند. وی افزود: با راه‌اندازی این سامانه، اطلاعات اساتید در سطوح مختلف جمع‌آوری و در دسترس مدیران و برنامه‌ریزان حوزه و حتی عموم طلاب و روحانیون قرار می‌گیرد، تا شناسایی و آشنایی با اساتید و اطلاع از سوابق تدریسی، تحقیقی، زندگی‌نامه، آثار و تألیفات آنها تسهیل شود. مدیركل امور اساتید معاونت آموزش حوزه‌های علمیه ادامه داد: در فاز اول این طرح جمع آوری اطلاعات اساتید از جمله سابقه تدریس، آثار، تألیفات، سوابق مدیریتی، علمی و حتی ایثارگری در سامانه درج می‌‌شود. وی اضافه كرد: در این فاز تمامی اساتیدی كه در مدارس علمیه سراسر كشور مشغول تدریس هستند، می‌توانند با مراجعه به سایت جامع معاونت آموزش حوزه به نشانی www.howzeh-qom.com و ورود اطلاعات مورد نیاز، نام كاربری و كلمه عبور اختصاصی خود را اخذ كرده و از امكانات موجود در سامانه بهره‌مند شوند. غفوری خاطرنشان كرد: تالار گفت‌وگو، بخشی برای تبادل نظر علمی اساتید در موضوعات علمی و همچنین تبادل اطلاعات میان طلاب و اساتید به صورت پرسش و پاسخ است كه در قالب فازهای بعدی راه‌اندازی می‌شود. مدیركل امور اساتید معاونت آموزش حوزه افزود: بخش ارائه متن آثار علمی اساتید در فازهای بعدی این سامانه پیش‌بینی شده تا با تشكیل پرونده برای هر استاد، آثار و تألیفات او در اختیار طلاب و مراكز علمی قرار گیرد. وی تصریح كرد: در فاز اول تنها اساتیدی كه سابقه تدریس در مدارس علمیه سراسر كشور و دروس آزاد و سطوح عالی حوزه را دارند، می‌توانند ثبت نام كنند و افرادی كه هیچگونه سابقه تدریس در مدارس علمیه كشور ندارند، در صورت تمایل و داشتن شرایط، برای تشكیل پرونده و آزمون علمی باید به اداره كل امور اساتید معاونت آموزش حوزه، واقع در قم، انتهای 45 متری صدوق، مجتمع شهید صدوقی، ساختمان معاونت آموزش، اداره كل امور اساتید مراجعه كنند. حجت‌الاسلام والمسلمین غفوری در پایان خاطرنشان كرد: مدارس علمیه كشور در سال تحصیلی آینده از نظر كادر علمی از شرایط بهتری برخوردار خواهند بود و این اداره كل تلاش می‌كند مصوبه شورای عالی را مبنی بر تعیین 60 درصد اساتید حوزه به صورت استاد ثابت و تمام وقت كه در اختیار مدارس بوده و مشاغل دیگری نداشته باشند، را اجرایی كنند.


منبع: خبرگزاری حوزه، فارس و پایگاه اطلاع رسانی نشست اساتید

فرآوری: محسن تهرانی - بخش حوزه علمیه تبیان