تبیان، دستیار زندگی
برای این که آیت الله لاری بتواند به خوبی برنامه‌های خود را عملی کند لازم بود در کنار خود نیروهای مناسبی را داشته باشد تا با یک هماهنگی و تشکیلات منظم در مسیر اهداف عالیه گام بردارد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تشکیل حکومت اسلامی در لارستان(2)

تشکیل حکومت اسلامی در لارستان(2)

برای این که آیت الله لاری بتواند به خوبی برنامه‌های خود را عملی کند لازم بود در کنار خود نیروهای مناسبی را داشته باشد تا با یک هماهنگی و تشکیلات منظم در مسیر اهداف عالیه گام بردارد.

تاسیس حوزه علمیه و تربیت شاگردانی مبارز و خستگی ناپذیر:

برای این که آیت الله لاری بتواند به خوبی برنامه‌های خود را عملی کند لازم بود در کنار خود نیروهای مناسبی را داشته باشد تا با یک هماهنگی و تشکیلات منظم در مسیر اهداف عالیه گام بردارد. به این جهت اولین اقدام وی پس از ورود، تاسیس حوزه علمیه بود که به دنبال این حرکت حساب شده و ضروری، دانشجویان و طالبان علوم دینی از اقصی نقاط جنوب ایران و کشورهای مجاور مانند هندوستان به آن جا آمدند و سبب رونق آن حوزه شدند.

آثار و برکات سیاسی فرهنگی

الف - مقابله با حرکت‌های صهیونیسم در منطقه

قبل از ورود ایشان، یهودیان منطقه از هر گونه آزار و اذیتی نسبت به مسلمانان فروگذار نمی‌کردند تا آن جا که به صورت مسلحانه مزاحمت ایجاد می‌نمودند. با تدبیری که وی پس از آمدن به لار از خود نشان داد، قدرت از یهودیان سلب شده و دیگر توان آزار و اذیت مسلمانان را نداشتند، به این جهت هنگامی که او به قصد زیارت خانه خدا بار سفر بست، یهودیان با تحریک کردن حاکمان وقت مانع بازگشت ایشان به منطقه شدند.

با توجه به علاقه زیادی که مسلمانان نسبت به سید لاری از خود نشان دادند این توطئه نقش بر آب گشته و او با پیروزی به لار وارد شد. ولی چون یهودیان دست از تجاوزات خود بر نداشتند قاطعانه دستور داد تا آنان ظرف مدت معینی تمام اموال و دارائی خود را فروخته، به مناطق دیگر بروند و به این وسیله توطئه آنان خنثی شده و مسلمانان از شر و عنادشان آسوده گشتند.

ب - رویارویی با مبلغان مسیحی

یکی از معضلات موجود در آن منطقه حضور مبلغان مسیحی بود که با حمایت استعمار انگلیس دست به یک تهاجم فرهنگی گسترده بر علیه اسلام و مسلمین زده بودند و فرهنگ غرب را گسترش می‌دادند که ایشان با درایت و تیزبینی خاصی با این معضل اجتماعی - فرهنگی خطرناک به مبارزه برخاست و برای خاتمه دادن به تهاجم آنان و شکست توطئه شیطانی استعمارگران حکم اخراج مبلغان را صادر نمود.

این مقابله به جا آنقدر برای دولت انگیس گران تمام شده بود که دولت قاجار خواست تا «سید» را مورد مۆاخذه قرار دهد. دولت قاجار «عین الملک‌» را مامور رسیدگی به این مساله نمود و چون «سید لاری‌» جزوات و کتب مبلغان مسیحی را جمع آوری کرده بود، دولت پذیرفت که مبلغ دوهزار تومان برای پس گرفتن جزوات و کتب به سید بپردازد. این مبلغ با توجه به مالیات سالانه لار که چهارهزار و دویست تومان بوده مبلغ قابل توجهی است. اما وقتی مامور دولت با اقتدار و سازش ناپذیری وی مواجه شد با عذرخواهی و سرافکندگی به تهران بازگشت.

ج - ایجاد رهبری واحد

پس از درهم شکستن قدرت و ابهت یهودیان و مسیحیان منطقه، از کارهای مهم و اساسی وی بدست گرفتن رهبری سیاسی - فرهنگی امت می‌باشد. این جا بود که مردم نه تنها به عنوان یک عالم عابد، بلکه به دیده رهبری لایق و مبارز گرد او حلقه زدند و خواستار مبارزه علنی و احقاق حق خویش از غاصبان شدند.

د - دفاع از مسلمانان

وی که در این مدت یاران مناسبی را در کنار خود گرد آورده بود با آنان دست به حرکتی بزرگ در منطقه زد و طی حکمی فرمود: «واجب است تبدیل سلطنت امویه قاجاریه به دولت حقه اسلامیه.‌»

به دنبال این نهضت مبارزه مسلحانه علیه حکومت جائر آغاز شد و رزمندگان دلیر، گوش به فرمان رهبر الهی خود ستمکاران را تار و مار کرده، اموال آنان را مصادره نمودند و حکومت عدل اسلامی در «لار» تشکیل شد.

تشکیل حکومت آن هم در یک منطقه از کشور که دولت قاجار بر آن حکمرانی می‌کرد و تکیه ب ر استعمار انگلیس داشت کار آسانی نبود، به همین جهت وقتی میرزای شیرازی از اقدامات اعجاب انگیز او مطلع شد به منظور تایید خدمات ارزنده وی به سپاسگذاری از این حرکت بزرگ نامه‌ای برای ایشان فرستاد و نهایت خوشحالی و قدردانی خود را اعلام نمود.

ه - جهاد علنی با دشمنان

«سید لاری‌» طی سفری که به فیروزآباد نمود، هتاکی انگلیسی‌ها و تجاوزات آن‌ها به نوامیس مردم مسلمان را شاهد بود، از این رو با صدور حکم جهاد مسلحانه علیه انگلیس، امت اسلامی را به دفاع از مردم ستمدیده جنوب دعوت کرد.

این مجاهد فی سبیل الله برای تقویت لشکریان جان بر کف اسلام به آموزش نیروی نظامی پرداخت و با تاسیس کارخانه اسلحه سازی در اداره و ثبات حکومت اسلامی سهم مهمی ایفا نمود.

او از دادن مالیات به دولت مستبد مرکزی خودداری می‌کرد و آن را تحریم نموده بود، و برای استقلال حکومت اسلامی و تضعیف آنان اقدام به چاپ تمبر با مهر «پست ملت اسلام‌» کرد تا هیچ گونه ارتباط و وابستگی به دولت مرکزی نداشته باشد.

کالاهای مصرفی از جمله چای، قند، ادویه، خوراک و پوشاک که از کشورهای بیگانه وارد می‌شد را تحریم کرد. او برای بالا بردن سطح فکری و فرهنگی مردم جنوب برای تمام شهرها و مناطق مجاور ائمه جمعه تعیین کرد. تا آن جا که چندین شهر حت حکومت اسلام درآمد و هر روز بر دامنه آن افزوده می‌شد، که از تبعات آن فراگیر شدن نهضت مشروطیت در زمانی کوتاه در سراسر ایران بود.

اقدام دیگر ایشان نوشتن کتابی به عنوان «قانون مشروطه مشروعه‌» بود که در آن اصول و ضوابط حکومت را ترسیم نموده، جلوی انحراف قوانین به سوی غرب را گرفت.

آیت الله سید عبدالحسین موسوی لاری، پس از سی و سه سال اقامت در ایران و عمری پر ثمر همراه با جهاد و مبارزه و خدماتی چشمگیر، در چهارم شوال 1343 در کمال شادمانی از به ثمر نشستن نهال نهضتش، چشم از جهان فرو بست.

امروز مرقد مطهر آن مجاهد بزرگ در شهر جهرم به مقبره «آقا» مشهور است و زیارتگاه شیفتگان خاندان عصمت و طهارت و ره پویان جهاد و مبارزه می‌باشد.


منبع: ماهنامه اطلاع رسانی، پژوهشی، آموزشی مبلغان

تهیه و تنظیم: جواددلاوری، گروه حوزه علمیه تبیان