تبیان، دستیار زندگی
شهید آیت الله دستغیب استاد بزرگ اخلاق بود که محضر شریف عارف نامی حضرت آیت الله انصاری همدانی را درک کرده بود . عارفی که شاگردان نامی چون حاج آقا دولابی مفتخر به شاگردیش بودند .پندها و نصایح این استاد شریف اخلاق هنوز پس از 30 سال از شهادتش تازه و شنیدنی اس
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بر تو باد به نماز شب

شهید آیت الله دستغیب

شهید آیت الله دستغیب استاد بزرگ اخلاق بود که محضر شریف عارف نامی حضرت آیت الله انصاری همدانی را درک کرده بود . عارفی که شاگردان نامی چون حاج آقا دولابی مفتخر به شاگردیش بودند .پندها و نصایح این استاد شریف اخلاق هنوز پس از 30 سال از شهادتش تازه و شنیدنی است.

یکی از چیزهایی که تمام اساتید اخلاق به آن سفارش و بر انجام آن به طلاب تاکید می فرمایند نماز شب است .

خواندن نماز شب برای طلبه آن چنان اهمیت دارد که برخی از اساتید اخلاق قائلند که اگر طلبه ای نماز شب نخواند ، طلبه نیست.

  درباره نماز شب می فرماید:

من کثرت صلاته بالیل حسن وجهه بالنهار. هر که به شب نماز بسیار کند به روز چهره اش نیکو شود.(نهج الفصاحه/ص 594/ح3183).

شهید دستغیب در کتاب آیین زندگی خویش درباره نماز شب و اهمیت آن این گونه می نویسد:

ناگفته نماند که در بین نمازهای مستحب از همه با فضیلت تر و با اثر تر نوافل یومیه

است .

خصوصا نافله شب که یازده رکعت و وقت آن نصف دوم شب تا طلوع فجر است و آیات و روایات درباره فضیلت سحر خیزی و نماز شب و استغفار در سحر بسیار است .

و خلاصه هر کسی به هر مقامی که رسیده است به برکت سحر خیزی بوده چنانچه از آیه شریفه این مطلب استفاده می شود.

و من الیل فتهجد به نافلة لک عسی ان یبعثک ربک مقاما محمودا. 

و پاسی از شب را (از خواب برخیز،و) قرآن(و نماز)بخوان! این یک وظیفه اضافی برای توست، امید است پروردگارت تو را به مقامی در خور ستایش بر انگیزد! (سوره اسراء/آیه 79)

یعنی مقامی که در آن تمام مردم تو را ستایش کنند و آن مقام شفاعت کبری است.

از این آیه استفاده می شود که نماز شب تنها بر رسول خدا صلی الله علیه و آله واجب شده و بر امتش برای آسان کردن کار بر آن ها واجب نشده بلکه مستحب موکد است.

یعنی اگر شب را تا صبح بخوابند و نماز شب را ترک کنند عذابی ندارند بلکه بر ایشان آن محرومیت های جبران ناپذیر است از رسیدن به مقامات و درجات که اساس آن ها شیعه آل محمد شدن است.

آیت الله شهید دستغیب در ادامه به بیان چند روایت از ائمه علیهم السلام می پردازند و این گونه می نویسد :

حضرت امام جعفر صادق علیه السلام می فرماید: از شیعیان ما نیست کسی که نماز شب نمی خواند.

حضرت امام محمد باقر علیه السلام  می فرماید: کسی که ایمان به خدا و روز جزاء دارد نباید شب را روز کند مگر این که نماز شب را بخواند.

در توقیع مبارک حضرت حجة بن الحسن عجل الله تعالی الشریف به ابن بابویه حضرت سه مرتبه تاکید می فرماید که بر تو باد به نماز شب "و علیک بصلوة الیل".

رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود:نماز شب سبب خشنودی پروردگار و دوستی ملائکه و سنت پیغمبران و سبب نور معرفت و اصل ایمان و راحتی بدن ها و کراهت شیطان و وسیله پیروزی بر دشمنان و موجب اجابت دعا و پذیرفته شدن اعمال و زیادتی روزی و شفیع میان صاحب خود و ملک الموت و چراغ و فرش قبر و پاسخ گو از نکیر و منکر و مونس و زیارت کننده صاحب خود در قبرش تا روز قیامت است .

و چون روز قیامت شود سایه ایست از رحمت بر سر صاحبش و تاج است بر سرش و نوری است در برابرش و پرده ایست بین او و آتش و حجتی است برای او نزد پروردگار و سبب سنگینی حسنات و وسیله عبور از صراط و کلید درب بهشت .

استاد اخلاق شهید دستغیب در ادامه کیفیت خواندن نماز شب را بیان می نماید و تاکید به خواندن دعای 32 صحیفه سجادیه در قنوت وتر می کند .


منابع:

کتاب آیین زندگی /شهید دستغیب/انتشارات ناس/1363/تهران

تهیه و فرآوری : مهدی صدری ، گروه حوزه علمیه تبیان