تبیان، دستیار زندگی
آیت الله سید جواد خامنه ای عالم زاهد، وارسته و مجاهد از خاندانی جلیل القدر می باشد که عمر با برکتشان به تحصیل علم و تدریس و تربیت شاگردان گذشت که برترین شاگرد ایشان کسی نیست جز فرزند رادمردشان امام خامنه ای و ایشان با تربیت چنین فرزند برومند و برجسته ای ح
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

پدر ولایت

آیت الله سید جواد خامنه ای

آیت الله سید جواد خامنه ای عالم زاهد، وارسته و مجاهد از خاندانی جلیل القدر می باشد که عمر با برکتشان به تحصیل علم و تدریس و تربیت شاگردان گذشت که برترین شاگرد ایشان کسی نیست جز فرزند رادمردشان امام خامنه ای و ایشان با تربیت چنین فرزند برومند و برجسته ای حق بزرگی به گردن همه مسلمانان به ویژه مردم مسلمان ایران دارند.

ایشاندر جمادی الاخر سال 1313 هجری قمری (1273 هجری شمسی)در نجف اشرف در خانواده ای روحانی دیده به جهان گشودند. در کودکی به همراه خانواده به تبریز مهاجرت کردند.

پدر آیت الله سید جواد خامنه ای :

پدر ایشان مرحوم آیت الله حاج سید حسین خامنه ای عالم بزرگ تبریز و امام جماعت مسجد جامع این شهر بود که در سال 1325 هجری قمری رحلت نمود.

اجداد ایشان :

جد بزرگ و اعلای  آیت الله سید جواد خامنه ای  عالم بزرگوار و وارسته حضرت سلطان سید محمد می باشند که از سادات حسینی است و با چهار واسطه نسب ایشان به امام سجاد علیه السلام می رسد.

ایشان به دلیل ظلم و جور عباسیان به مناطق مرکزی ایران و تفرش ، آشتیان و فراهان آمدند و از سوی مردم آن مناطق مورد استقبال قرار گرفتند ولی ماموران دژخیم عباسی در تفرش ایشان را دستگیر و شهید کردند و هم اکنون مزار ایشان در میقان اراک قرار داد .

سید محمد فرزند سید محمدتقی ، فرزند سید میرزا علی ، فرزند سید میرزا اکبر ، فرزند سید فخرالدین از شجره مبارک حضرت سلطان سید محمد است که از تفرش به آذربایجان مسافرت کرد و در شهر خامنه  80 کیلومتری شمال غربی تبریز  ساکن شد.

بعد از وی سید حسین  (پدر آیت الله سید جواد خامنه ای)، فرزند سید محمد در خامنه مشغول هدایت و ارشاد مردم می شود .

کودکی ایشان:

ایشان  سه سال ابتدایی عمر شریفشان را در شهر مقدس نجف اشرف سپری نمود و جان خویش را از عطر خوش حرم امیرالمومنین علیه السلام آکنده ساخت و در سه سالگی همراه پدر به تبریز دیار رادمردان رهسپار شدند و مردم اهل البیت دوست  تبریز از وجود با برکت این خانواده جلیل القدر و عالم پرور و مجاهد پرور بهره مند شدند ، افتخاری که هنوز مایه مباهات مردم تبریز است و به آن می بالند.آیت الله سید حسین خامنه ای  به همراه خانواده در محله " خیابان " خانه ای را انتخاب و به زندگی با برکت خود ادامه دادند .

سید جواد خامنه ای مجاهدی مشروطه خواه:

نوجوانی ایشان در سالهای پرشور و نشاط و آزادی خواهی مردم تبریز و قیام مشروطه گذشت  . ایشان برخی از رویدادهای مهم و دلخراش هم چون مصلوب کردن بزرگان تبریز در روز عاشورا به وسیله روسها را شاهد بودند.

شوهر خواهر ایشان مجاهد بزرگ و رادمرد خستگی ناپذیر شهید " شیخ محمد خیابانی " رهبری بخش بزرگی از جریان مشروطه خواهی را در شمال غرب ایران و آذربایجان رهبری می کرد و ایشان به واسطه شیخ محمد خیابانی در این قیام بزرگ شرکت داشتند و این روحیه انقلابی به فرزند رادمرد و بزرگ ایشان رهبر معظم انقلاب امام خامنه ای منتقل شد و کار ناتمام شیخ محمد خیابانی به دست مبارک ایشان کامل شد.

سید جواد ، تشنه علم و معرفت:

پدر مقام معظم رهبری ،تحصیل را در تبریز آغاز نمود در سال 1336 هجری قمری شوق دیدار سلطان طوس وی را رهسپار مشهد مقدس نمود .

ایشان در بارگاه ملکوتی قدس رضوی هم به تهذیب نفس پرداخت و هم پله های دانش را یکی پس از دیگری طی نمود .وی 9 سال از محضر  علمای بزرگ و وارسته ای هم چون میرزا محمد آقازاده خراسانی، حاج آقا حسین قمی و حاج فاضل خراسانی استفاده برد.

در سال 1345 هجری قمری ایشان از برای عرض ارادت به امیرالمومنین راهی زادگاه خود  نجف اشرف شدند و از خرمن علم و معرفت آیات عظام میرزا نائینی و سید ابوالحسن اصفهانی بهره ها  بردند و دل باصفای خود را از رنگ ایوان طلا جلایی نو بخشیدند.

خانه دوست کجاست:

وی  پس از اتمام تحصیلات و دریافت اجازه اجتهاد از آیت الله العظمی نائینی و آیت الله العظمی سید ابو الحسن اصفهانی به مشهد مقدس بازگشتند و در خانه دوست رحل اقامت گزیدند و تا آخر عمر شریفشان در این شهر به تبلیغ معارف دینی و تدریس فقه و اصول و اقامه جماعت در مسجد جامع گوهرشاد و مسجد صدیقی های بازار بزرگ مشغول بودند و مرادی شدند برای پویندگان راه حق و حقیقت.

خوار چشم دژخیمان:

او عالمی مجاهد بود که هیچ گاه تاب تحمل رژیم پهلوی را نداشت . مقام معظم رهبری در باره روحیه جهادی ایشان چنین  می فرمایند :

" پدرم با هر کاری که رضا خان پهلوی کرده بود ، مخالف بود  از جمله ؛ اتحاد و شکل از لحاظ لباس  و دوست نمی داشت همان لباسی را که رضا خان به زور می گوید ، بپوشید . "

این روحیه ظالم ستیزی و حق خواهی به فرزندان ایشان به ویژه رهبر معظم انقلاب منتقل شد و ایشان با تربیت فرزندان انقلابی نقش به سزایی در پیروزی انقلاب اسلامی دارند .

وی خوار چشم دزخیمان جلاد ساواک بود و بارها مورد اذیت و آذار آنان قرار گرفت اما او کسی نبود که تسلیم آنان شود و با صبری جمیل تمام این مصائب را به جان خرید .

ازدواجی از جنس نور:

ایشان با دختر مرحوم آیت الله حاج سید هاشم نجف آبادی ازدواج کردند که رهبر فرزانه انقلاب حضرت آیت الله العظمی سید علی خامنه ای ثمره این پیوند فرخنده می باشند و این نشانه ای است بر نورانی بودن و پربرکت بودن این ازدواج.

همسر ایشان از خاندانی جلیل‌القدر می باشند. سلسله اجداد مادری مقام معظم رهبری با سی و چند واسطه به امام جعفر صادق علیه السلام می‌رسد.

در این سلسله جلیل القدر بزرگانی چون علامه میرمحمد اشرف، صاحب کتاب «فضایل‌السادات» و میرمحمدباقر داماد سرسلسله خاندان بزرگ میرداماد، دانشمند و فیلسوف معروف عصر صفوی هم چون ستاره ای در آسمان دانش خوش می درخشند.

آیت‌الله سید هاشم نجف‌آبادی پدربزرگ مقام معظم رهبری افزون بر دارا بودن مقام والای علمی، عرفانی، مجاهدی بزرگ نیز بود .وی در قیام مسجد گوهرشاد  حضور فعال و چشمگیری داشت.

آیت الله سید جواد زاهدی بزرگ:

مقام معظم رهبری درباره زندگی زاهدانه پدرشان چنین می فرماید:پدرم روحانی معروفی بود،‌اما خیلی پارسا و گوشه‌گیر . . . زندگی ما به سختی می‌گذشت. من یادم هست شب‌هایی اتفاق می‌افتاد كه در منزل ما شام نبود! مادرم با زحمت برای ما شام تهیه می‌كرد و . . .و آن شام هم نان و كشمش بود."

ایشان درباره خانه محقر و ساده پدرشان چنین می فرماید:

منزل پدری من كه در آن متولد شده‌ام – تا چهار، پنج سالگی من – یك خانه 60 – 70 متری در محله فقیرنشین مشهد بود كه فقط یك اتاق داشت و یك زیر زمین تاریك و خفه‌ای! هنگامی كه برای پدرم میهمان می‌آمد (و معمولا پدر بنا بر این كه روحانی و محل مراجعه مردم بود، میهمان داشت) همه ما باید به زیرزمین می‌رفتیم تا مهمان برود.

بعد عده‌ای كه به پدر ارادتی داشتند، زمین كوچكی را كنار این منزل خریده به آن اضافه كردند و ما دارای سه اتاق شدیم.

رهبر معظم انقلاب در خاطره‌ای از پدر بزرگوارشان كه پایگاه اطلاع‌رسانی حفظ و نشر آثار حضرت آیت‌الله العظمی سید علی خامنه‌ای آن را منتشر كرده است می‌گویند ". . .

از جمله خصوصیاتی كه هم مرحوم والد و هم مرحوم مادر ما داشتند و واقعا از چیزهای عجیب بود و هر وقت فكر می‌كنم، در كمتر كسی نظیر این را می‌بینم، بی‌رغبتی آن‌ها به افزایش زخارف دنیایی بود، همه‌ی ما واقعا باید این خصوصیت را تمرین كنیم.

در ادامه مقام معظم رهبری چنین فرمودند:مرحوم شهید قاضی طباطبایی، امام جمعه‌ی تبریز، سال 51 این جا (منزل پدری)آمده بود؛ رو كرد به ما و گفت:

من چهل سال قبل با پدرم از تبریز به مشهد آمدم و برای دیدن آقا سری به ایشان زدیم. آقا در چهل سال پیش همان جایی نشسته بود كه الان نشسته، و من همان جایی نشسته‌ام كه پدرم نشسته بود، و این اتاق و این خانه كمترین تغییری نكرده است.

مرغ باغ ملکوت:

آیت الله سید جواد خامنه ای پس از عمری تلاش خالصانه در سن  92سالگی در 15 تیر 1365(28 شوال 1406)در مشهد مقدس چشم از جهان فرو بست و به دیدار محبوب شتافت و پیکر این مجاهد نستوه پس از تشییع با شکوه مردم غیور و عالم دوست مشهد  در جوار سلطان طوس  در رواق توحید خانه به خاک سپرده شد.

پیام تسلیت امام خمینی:

جناب حجت الاسلام آقای حاج سید علی خامنه ای رییس جمهور محترم دامت افاضاته

رحلت والد معظم جنابعالی که عمری با علم و تعهد و تقوا به سر بردند ، موجب تأسف گردید. این مصیبت را به جنابعالی و اخوان محترم و خاندان جلیل تسلی گفته ، سلامت و موفقیت آن جناب را از خدای تعالی مسئلت دارم .


منابع:

1-پایگاه اطلاع رسانی آستان قدس رضوی

2- پایگاه اطلاع رسانی دفتر حفظ و نشر آثار آیت الله سید علی خامنه ای

3- پایگاه اطلاع رسانی مرکز اسناد انقلاب اسلامی

4-پایگاه اطلاع رسانی فردا

تهیه و فرآوری : مهدی صدری ، گروه حوزه علمیه تبیان