تبیان، دستیار زندگی
حضرت امام خمینی مسائل مهمی و توصیه های گهرباری در رابطه با وظایف روحانیت بیان فرموده اند. اختلاف بین روحانیت را سم مهلکی بر پیکره اسلام و مسلمین می دانند
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اتحاد بین روحانیت از منظر حضرت امام(ره)

امام
حضرت امام خمینی مسائل مهمی و توصیه های گهرباری در رابطه با وظایف روحانیت بیان فرموده اند. اختلاف بین روحانیت را سم مهلکی بر پیکره اسلام و مسلمین می دانند و به شدت علما را از آن برحذر می دارند.

اشاره

حضرت امام خمینی مسائل مهمی و توصیه های گهرباری در رابطه با وظایف روحانیت بیان فرموده اند. اختلاف بین روحانیت را سم مهلکی بر پیکره اسلام و مسلمین می دانند و به شدت علما را از آن برحذر می دارند.

می فرمایند اختلاف در صف روحانیت به اصل و اساس روحانیت ضربه می زند و ریشه آن شیطانی است و روحانیت باید هرچه در طبق دارد برای ایجاد وحدت بگذارد. لذا جا دارد که از باب یادآوری به طلاب علوم دینی و روحانیت به برخی از آن بیانات گهر بار بپردازیم.

در رابطه با حفظ وحدت میان روحانیت و عدم اختلاف بین آنها نیز کلماتی زیبا و رسا بیان فرموده اند که ما هر چند به صورت مختصر به آنها اشاره ای می نمائیم

روحانیت وحدت میان خود را حفظ و تحکیم بخشد

مطلب دیگری که باز انسان را می‏ترساند که خدای نخواسته، مبادا این انقلاب به واسطه این مطلب صدمه ببیند، و بدانید که می‏بیند اگر خدای نخواسته بشود، و او این است که بین آقایان در بلاد اختلاف باشد.

اگر در صنف ـ فرض کنید ـ کامیون‌داران و آنهایی که شغل‌های مختلف دارند، اگر اختلافی در بین آنها وارد بشود، به صنف دیگر سرایت نمی‏کند. کامیون‌دارها اگر با هم مختلف بشوند به بازار هیچ کاری ندارند، سرایت هم نمی‏کند.

اما اگر در صنف ما اختلاف پیدا بشود، این اختلاف به بازار هم کشیده می‏شود، به خیابان هم کشیده می‏شود؛ برای اینکه شما هادی مردم هستید، مردم توجه دارند.

قهرا یک دسته دنبال شما، یک دسته دنبال آن کسی که با شما مخالف است و یک وقت می‏بینید که در همه ایران یک اختلافی از ناحیه ما پیدا شده است، مایی که همه دعوت می‏کنیم به اینکه مردم با هم باشند.

اتحاد کلمه، ملت را به اینجا رسانده است، خودمان اختلاف پیدا کنیم! و این را من به شما عرض کنم، ما و شما نباید خودمان را بازی بدهیم. اختلاف ریشه‏اش از حب نفس است.

هرکس خیال می‏کند که من برای خدا این آقا را باهاش اختلاف می‏کنم، یک وقت درست بنشیند در نفس خودش فکر کند ببیند ریشه کجاست. حسن ظن به خودش نداشته باشد، سوء ظن داشته باشد. ریشه همان ریشه شیطانی است که آن حب نفس انسان است.

تفرقه اندازی میان روحانیت گناه کبیره و فسق است

اینجا اگر من یک کار بدی بکنم، می‏گویند «آخوندها» کذا هستند! این لطمه‏اش به اسلام وارد می‏شود؛ این لطمه‏اش به حوزه‏های دیانتی وارد می‏شود؛ این لطمه‏اش به احکام اسلام وارد می‏شود.

اگر چنانچه شما خودتان حذف کنید خودتان را، و خود جامعه‏های علمی به جان هم بیفتند و هم را حذف کنند و فحش بدهند و تفسیق بکنند و تکفیر بکنند، و عرض می‏کنم هیاهو درست کنند و امثال ذلک، اگر ما خودمان را بشکنیم و خودمان را از بین ببریم، در جامعه دیگر از قول ما اسلام قوّت نمی‏گیرد؛ ما نمی‏توانیم پخش اسلام بکنیم.

این امانت است در دست ما آقا! خدای تبارک و تعالی دینش را امانتا در دست ما ـ الان اشخاصی که در اینجا هستیم، اشخاصی که در جاهای دیگر هستند ـ امانت گذاشته خدا این دیانت را؛ خیانت به این امانت نکنید. این جبهه‌بندی‌ها خیانت است.

مگر شما از دو دین هستید؟ مگر مذهب شما شعب مختلفه دارد؟ مگر ملاهای شما هر کدام به یک دینی دعوت می‏کنند؟ جبهه‌بندی یعنی چه؟ این دنبال آن ملا، آن دنبال آن ملا. اینها غلط است؛ اینها کفر است؛ اینها از کبایر، از اعظم کبایر است اگر چنانچه این مفاسد بر آن مترتب بشود. نکنید این طور.1

از قلب‌های‌تان این اختلافات را بیرون بکنید. مهذب کنید خودتان را. شما می‏خواهید وارد بشوید در یک جامعه‏ای، تهذیب کنید آنها را؛ از شما که تهذیب برنمی آید! کسی که خودش را نتواند اداره کند دیگران را می‏تواند؟!

این دسته‌بندی‌ها غلط است؛ این دسته‌بندی‌ها فسق است. حوزه‏ها را ضایع می‏کند این کارها. دست بردارید از این لوطیگری‌ها. 2

ضرورت مضاعف وحدت میان روحانیت پس از انقلاب

اگر چنانچه ما در این قدم که حساس‌ترین قدم است در اسلام و برای همه و برای روحانیت و برای همه متفکرها و برای همه ملت، در این موقعی که حساس‌ترین مواقع است ایجاد اختلاف بین‌تان نکنید، دسته‌بندی نکنید، هر کسی برای خودش نکشد. خدا هست، خدا هست غفلت از او نکنید.

خدا حاضر است. همه ما تحت مراقبت هستیم وَاللَّهُ مِنْ وَرائِهمْ مُحیطٌ[3]مراقب است.

آن خطرات قلب شما در مراقبت حق تعالی است. آن لحظات چشم شما در مراقبت حق تعالی است. آن حرکات زبان شما در محضر حق و در مراقبت اوست. توجه داشته باشید که این دنیا رفتنی است، و حساب شما با کسی است که همه چیزتان تحت مراقبت بوده است.4


پی نوشت ها:

1. صحیفه امام، ج 2، ص 19.

2. صحیفه امام، ج 2، ص 26.

3.  و خداوند به همه آنها احاطه دارد! (بروج/20)

4. صحیفه امام، ج 11، ص 500.

منبع:

صحیفه امام خمینی، ج2

صحیفه امام خمینی، ج11

تهیه و فرآوری: فریادرس گروه حوزه علمیه