تبیان، دستیار زندگی
شیطان در این مبارزه با انسان آنها را می بیند ولی انسان، شیطان را نمی بیند اما همان‌طور که قرآن به ما آموخت ما سنگری به عنوان مسجد داریم و تیری به عنوان عبادت، که اگر در این سنگر رفتیم و تیر اندازی کردیم جنگ نابرابر ما با شیطان به پیروزی برای انسان تبدیل م
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

صدای مسجد، آزادی است

آیت الله جوادی آملی
شما وارد مسجد بشوید و ببینید محراب آن به کدام طرف است؟ رویکرد مسجدیها جهت گیری محراب باشد؛ چرا که این محراب به سمت خانه خدا و آزادگی است.

بیاناتی از حضرت آیت الله جوادی آملی

درسی که مسجد به اهل خود می دهد از همان محراب به دست می آید و چون این محراب چشم مسجد و متوجه کعبه است خداوند کعبه را به عنوان بیت عتیق معرفی کرده است.

همان طوری که کعبه به حاجیان درس آزادی می دهد به مسجدیها نیز درس حریت می دهد.

شما وارد مسجد بشوید و ببینید محراب آن به کدام طرف است؟ رویکرد مسجدیها جهت گیری محراب باشد؛ چرا که این محراب به سمت خانه خدا و آزادگی است.

اولین درسی که مسجد به مسجدیها می دهد، درس حریت و آزادگی است، نه درس بردگی و هوس.این حریت، هم استقلال درون و هم استقلال بیرون را تامین می کند.

هر گاه در کشوری صدا از مسجدی برخاست کاری را کرد که نه از جنگ جهانی اول و دوم و نه از کودتای 28 مرداد 32 برخاست، در هیچ کدام از حوادث مذکور صدا از مسجد برنخاست.

آنگاه که صدا از مسجد برخیزد انقلابی اسلامی به وجود می آید که جنگی ده ساله داخلی و خارجی را مدیریت می کند.

وقتی صدا از مسجد برخیزد آن صدا صدای آزادی است و شخصی که بردگی و هوس را کنار می گذارد آزاد بوده و توان مبارزه را دارد.

خداوند در قرآن اولین شرط مبارزه را این قرار داده است که دنیا را فروخته و آخرت را بخرد و لذا مسجد به انسان می آموزد که انسان با مرگ نپوسیده و در نبرد با مرگ آن را می میراند.

مسجد به انسان یاد آوری می کند که رقیب سرسختی به نام مرگ داریم و چاره ای جز درگیری با آن نیست اما این انسان است که ابدی است و مردن از پوست به در آمدن است.

چاره ای جز برخورد با مرگ نیست، اما خدا در قرآن به ما پیام داده که شما در مصاف با آن پیروز هستید و آن را زیر پا می گذارید. انسان موجودی ابدی است و چون ابدی است مرگ را نمی تواند به همراه ببرد شما با مرگ برخورد می کنید ، ولی انسان در این برخورد به لقاء الله می رسد.

مسجد به انسان می آموزد که مرگ پوسیدن نیست از پوست به در آمدن است و مرگ آن هنر را ندارد که انسان را از پا در آورد.

مبارزه بیرونی کار سختی نیست البته تا شخص احساس آزادی نکند توان مبارزه بیرونی را ندارد از این جنگ بیرونی به عنوان جهاد اصغر یاد شده است، اما این جهاد اکبر است که با هوا و هوس مبارزه کرده و آنها را از پای در می آورد.

در این جهاد کسی با ما درگیر است که سابقه شش هزار سال عبادت خود را یک جا به آتش کشید آنقدر لجباز و قهار است که در برابر خداوند سوگند یاد کرد که همه انسانها را از پای به در آورده مگر اینکه انبیاء و اولیاء باشند.

 شیطان در این مبارزه با انسان آنها را می بیند ولی انسان ، شیطان را نمی بیند اما همان‌طور که قرآن به ما آموخت ما سنگری به عنوان مسجد داریم و تیری به عنوان عبادت، که اگر در این سنگر رفتیم و تیر اندازی کردیم جنگ نابرابر ما با شیطان به پیروزی برای انسان تبدیل می شود.

در مبارزه با شیطان اگر وارد قلعه الهی شویم خدا این دشمن را می بیند ولی آن دشمن خدا را نمی تواند ببیند و ما مصون خواهیم ماند.

انسان حقیقتی خارجی است، پویا و متکامل است و قوانینی مانند حریت عناوینی اعتباری هستند و قوانین اعتباری وجود خارجی ندارند، اما انسان حقیقتی خارجی پویا و متکامل است ، حقیقت خارجی را نمی شود با عناوین اعتباری به کمال رساند.

این مساجد و حوزه های علمیه هستند که به ما می آموزد انسان موجودی ابدی است و هیزم جهنم را از جنگل نیاورده و خود ظالم است که آتش می گیرد.

اگر انقلاب و نصایح امام راحل سازمان یافته بود و این معارف زنده بود دیگر چیزهایی مانند رومیزی و زیرمیزی و بیکاری و بی تفاوتی نمی دیدیم.

مسجد ما را به محراب هدایت می کند، محراب جای آزادی است و کسی می تواند در جنگ با شیطان پیروز شود که آزاده باشد.

استاد برجسته حوزه علمیه قم ادامه دادند: اگر مساجد در سراسر ایران رسالت اصلی خود را انجام دهند مسجد بیت رفیعی می شود آنگاه کسی نه به بیراهه می رود و نه راه کسی را می بندد و کسی هم نمی تواند انسان را بازی دهد. رفعت خانه به رفعت اهل خانه است لذا خداوند عالمان دینی را بالابرده و متدینین را هم به همین صورت بالا می برد.

حوزویان و مسجدیها باید دو عنصر محوری را که در سوره ها ی مومنون و نوح ذکر شده است مد نظر داشته باشند. خداوند در سوره مومنون فرمود:

مردان الهی از لغو، کار بی اساس و کاری که پایدار نیست به دور هستند و در سوره نوح نیز فرمود: اینان به قدری بلند آستان هستند که مانند سیمرغ بوده و شکار دیگران نمی شوند.

سیاست و مسائل اجتماعی مردان الهی را به زیر نمی کشد و اجازه نمی‌دهند چیزی آنها را اسیر کرده و به بازی بگیرد. این لیاقت ها همان چیزهایی است که از اهالی مسجد، حوزه، قرآن و عترت و معتکفین بر می آید.


منبع : مرکز خبر حوزه

تهیه و تنظیم : گروه حوزه علمیه تبیان