تبیان، دستیار زندگی
شیخ ذبیح الله محلاتی دارای آثار و تألیفات فراوانی است. چنان که آثار و نگاشته ها وی را بیش از 60 عنوان ذکر کرده اند.برخی از آثار این عالم بزرگ که تا کنون به چاپ رسید ه اند
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
آثار و تألیفات(1)

شیخ ذبیح الله محلاتی دارای آثار و تألیفات فراوانی است. چنان که آثار و نگاشته ها وی را بیش از 60 عنوان ذکر کرده اند.برخی از آثار این عالم بزرگ که تا کنون به چاپ رسید ه اند به شرح زیر می باشند:

کشف الغرور او مفاسد السفور یا وظیفه زنان

شیخ ذبیح الله محلاتی در این نوشته به ذکر آیات نورانی قرآن کریم درباره حجاب و وظایف زنان می پردازد و 15 آیه شریفه را شرح می دهد سپس به شرح احادیث زیادی در این زمینه می پردازد.

در بخش دیگری از این کتاب به فرهنگ حجاب در بین امت های قبلی و دیگر مذاهب می پردازد. وی این کتاب را در سال 1350 هجری قمری به نگارش درآورد و آماده چاپ نمود، اما چون در آن زمان امکان چاپ به وسعت امروز نبود. نسخه ای از آن را به یکی از دوستانش داد تا در ایران چاپ نماید. اما زمان چاپ آن تا سال 1354 هجری و مصادف با کشف حجاب از سوی دولت منحوس پهلوی به تأخیر افتاد. لذا شیخ ذبیح الله محلاتی از چاپ آن ناامید و مشغول فراهم کردن مقدمات چاپ کتاب تاریخ سامراء شد.

در سال 1376 هجری قمری برای تبلیغ عازم کشور کویت شد و مسأله کتاب را برای اهالی کویت بازگو نموده و مردم آن دیار وسائل طبع را فراهم آورده و در سال 1368 هجری قمری آن را به چاپ رساندند.

ریاحین الشریعه، در ترجمه بانوان دانشمند شیعه

آثار و تألیفات(1)

آیت الله محلاتی این کتاب را پس از کشف الغرور به رشته تحریر درآورد. جلد اول و دوم این اثر بسیار ارزشمند و گرانبها حاوی مطالب بسیاز وزین و پرمحتوایی در خصوص زندگانی دختر گرامی رسول اکرم حضرت فاطمه سلام الله علیهاست.در جلد سوم به زندگانی حضرت زینب و مادران اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام پرداخته است و جلد چهارم و پنجم را به زندگی بانوان دانشمند گرانقدر شیعه اختصاص داده است و زندگانی هر یک از زنان دانشمند شیعی را به صورت مبسوط شرح و توضیح داده است. ایشان در این کتاب و کتاب فرسان الهیجاء از منابع شیعه و سنی استفاده کرده است و این منابع را به صورت مفصل کاویده است.

البته برخی از محققان بر این اعتقادند که تعدادی از زنانی را که مرحوم آیت الله محلاتی در این کتاب آورده است و به معرفی آنان پرداخته است شیعه نمی باشند.

ماثر الکبرا فی تاریخ السامراء

این اثر معروف ترین کتاب وی به زبان عربی و جامع ترین کتاب در باره تاریخ سامراء می باشد. شیخ ذبیح الله محلاتی در جلد اول این کتاب، سابقه سامراء را به زمان سام فرزند حضرت نوح علیه السلام می رساند و در این کتاب می گوید این شهر در زمان هارون نوسازی و در عصر معتصم بازسازی گردید. شیخ ذبیح الله محلاتی در سال 1350 هجری قمری از نگارش جلد اول کتاب ماثر الکبرا فی تاریخ السامراء فارغ شد.

جلد دوم به تاریخ برخی از تعمیرات آستان مقدس عسکریین علیهما السلام، و مقبره هایی که در سامراء وجود دارند می پردازد. جلد سوم این کتاب مخصوص زندگی و شرایط اجتماعی حضرت امام هادی علیه السلام است.

بقیه مجلدات این کتاب هنوز به زیور طبع آراسته نشده است به امید آن که بقیه این آثار چاپ شده تا محققان و پژوهشگران از آن فیض ببرند.


منبع: کتاب گلشن ابرار

تهیه: گروه حوزه علمیه