تبیان، دستیار زندگی
در حوزه تدریس آیت الله حاج آقا حسین قمی، بزرگان و فقهای گرانقدری پرورش یافتند، که هر یک از آنها منشأ و سرچشمه کمالات دینی و علمی گشته اند
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
*1(j* j'a*¯'f e-61 '3*'/

شاگردان مکتب خراسان

شاگردان مکتب کربلا

در حوزه تدریس آیت الله حاج آقا حسین قمی، بزرگان و فقهای گرانقدری پرورش یافتند، که هر یک از آنها منشأ و سرچشمه کمالات دینی و علمی گشته اند. در این بخش به معرفی برخی از آن فرزانگان می پردازم:

شاگردان مکتب خراسان

1.میرزا حسن بجنوردی(متوفی 1395ه.ق): پس از تحصیلات مقدماتی در بجنورد، عازم حوزه علمیه مشهد مقدس گردید؛ پس از 13 اقامت در مشهد مقدس و استفاده از محضر آیت الله قمی و دیگر بزرگان آن دیار، عازم نجف اشرف گردید. دو کتاب "منتهی الاصول" و "القواعد الفقیه" از جمله تألیفات ارزنده ایشان می باشند.

2.حاج آخوند ملا عباس تربتی(1362ه.ق): پس از تحصیلات مقدماتی در تربت، عازم حوزه علمیه مشهد مقدس گردید؛ و در مشهد مقدس از محضر آیت الله قمی و آقا بزرگ شهیدی و دیگر بزرگان آن دیار، استفاده ای علمی فراوان برد. آیت الله قمی در باره شخصیت ایشان می فرماید:"حاج آخوند ملا عباس نه فقط از خوبان عالم اسلام، بلکه از خوبان دنیاست".

3. شیخ محمد علی کاظمی خراسانی(متوفی 1365ه.ق): ایشان از یاران نزدیک آیت الله قمی محسوب می گردد، درس وی یکی از مشهور ترین دروس حوزه علمیه نجف اشرف در آن زمان بودو کتاب "فوائد الاصول" از مشهورترین آثار علمی ایشان است.

4.  شیخ فاضل قفقازی، پدر آیت الله العظمی مرحوم فاضل لنکرانی(متوفی 1392 ه.ق).

5. سید صدرالدین جزایری(متوفی 1388 ه.ق).

6. حاج آقا بزرگ اشرفی شاهرودی(متوفی 1394 ه.ق).

7. میرزا مهدی حکیم فرزند آقا بزرگ حکیم(متوفی1354 ه.ق).

8.  سید محمد موسوی لنکرانی(متوفی 1382 ه.ق).

9. سید حسین موسوی نسل(متوفی 1382 ه.ق).

10. شیخ حسینعلی راشد تربتی فرزند مرحوم آخوند ملا عباس تربتی(1400.ه.ق).

11. شیخ مجتبی قزوینی(متوفی 1382 ه.ق).

12. شیخ هاشم قزوینی(متوفی 1380 ه.ق).

13. میرزا احمد مدرس یزدی(متوفی 1391 ه.ق).

14. سید حسن طباطبایی قمی: در سال 1329 ه.ق در نجف اشرف به دنیا آمد و همراه پدر بزرگوارخود، حاج آقا حسین قمی، به مشهد عزیمت و مشغول تحصیل شد. بر اثر حوادث ناگواری که منجر به تبعید حاج آقا حسین قمی به عراق شد همراه پدر خویش عازم عراق و پس از رحلت والد بزرگوار به مشهد بازگشت.

15. سید مهدی طباطبایی قمی: در سال 1330 ه.ق در نجف اشرف به دنیا آمد و همراه پدر بزرگوارخود، حاج آقا حسین قمی، به مشهد عزیمت و مشغول تحصیل شد. بر اثر حوادث ناگواری که منجر به تبعید حاج آقا حسین قمی به عراق شد همراه پدر خویش عازم عراق و در کربلا اقامت گزید.

16. شیخ کاظم دامغانی.

17. شیخ غلامحسن محامی بادکوبه ای(متوفی 1333 ه.ق).

18. شیخ یوسف بیارجمندی شاهرودی(متوفی 1312).

19. شیخ علی توحیدی بسطامی.

20. شیخ عباس علی اسلامی(متوفی 1405 ه.ق.)

21. و ...

شاگردان مکتب کربلا

برخی از شاگردان مکتب او در کربلا به شرح زیر می باشند:

*1(j* j'a*¯'f e-61 '3*'/

1. شیخ محمد علی سرابی(متوفی 1384 ه.ق): ایشان پس از تحصیلات مدقدماتی در مشهد، عازم سامراءشد. پس از استفاده علمی از محضر بزرگان آن دیار، راهی کربلا شد و در درس عالی فقه آیت الله حاج آقا حسین قمی شرکت کرد. این بزرگوار علاوه بر تحصیل به تدریس هم ادامه داد و بارها کتاب های درسی طلاب را تدریس کرد.

2. سید زین العابدین کاشانی حائری(متوفی 1375 ه.ق): وی پس از گذراندن تحصیلات مقدماتی، و سطح، در درس خارج آیت الله خراسانی در نجف شرکت، سپس به سامراء رفت و از محضر آیتا لله محمد تقی شیرزای کسب فیض کرد. ایشان با مهاجرت به کربلا در درس خارج حاج اقا حسین حاضر شد و از یاران و نزدیکان ایشان به شمار آمد.

3. شیح هادی حائری شیرازی(متوفی 1364ه.ق): ایشان دروس عالی فقه و اصول را نزد بزرگانی چون دائی خود، ایت الله شیخ موسی کرمانشاهی فرگرفت، در کربلا از محضر حاج اقا حسین قمی، سید میرزا هادی خراسانی، و در نجف از محضر بزرگان آن دیار بهره ها برد. ضمن تدریس دروس سطح از نزدیکان آیت الله اصفهانی و آیت الله حسین قمی محسوب می شده است.

4. شیخ محمد حسین صدقی مازندرانی(متوفی 1412ه.ق): در کربلا متولد و در درس آیات عظام قمی، میلانی و میرزا مهدی شیرازی حاضر و از دامن اين بزرگان خوشه ها چید.

5. شیخ محد رضا جرقویه ای اصفهانی(متوفی 1392ه.ق): در اصفهان به دنیا آمد، سپس به نجف عزیمت و در درس آیات عظام شریعت اصفهانی، میرزا حسین نائینی، آقا ضیائ عراقی، مرحوم کمچانی شرکت و پس از آن به کربلا مهاجرت کرد و از محضر آیت الله قمی استفاده کرد و از خواص و یاران نزدی ایشان گردید.

6.

سید باقر طباطبائی قمی: در سال 1335 در شهر مشهد متولد شد. دروس مقدماتی و سطح را نزد اساتید آن دیار فرا گرفت و سپس به همراه پدر بزرگوار خود حاج آقا حسین قمی به اماکن مقدس عراق مهاجرت کرد و در درس والد معظم و سایر بزرگان آن دیار شرکت کرد.

تهیه: گروه حوزه علمیه