تبیان، دستیار زندگی
در نظرامام فرقى بین اصول اساسى اسلام و فروع و جزئیات آن نبوده و مراتب حساسیت امام نسبت به حفظ همه ضوابط و شرائط شریعت یكسان است و در برابر همه آنها متعبد و تسلیم بود.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

امام خمینی و حفظ اصول
امام

در نظرامام فرقى بين اصول اساسى اسلام و فروع و جزئيات آن نبوده و مراتب حساسيت امام نسبت به حفظ همه ضوابط و شرائط شريعت يكسان است و در برابر همه آنها متعبد و تسليم بود.

قسمت دوم

5. حفظ حدودالهى

در نظرامام فرقى بين اصول اساسى اسلام و فروع و جزئيات آن نبوده و مراتب حساسيت امام نسبت به حفظ همه ضوابط و شرائط شريعت يكسان است و در برابر همه آنها متعبد و تسليم بود. قلبش از كوچكترين انحراف اجتماعى منكرات و خدشه در حكمى الهى به تپش مى افتاد و سريعا در صدد جلوگيرى بر مى آمد. مخالفت شديد آن حضرت در برابر حركتهاى ضد لايحه قصاص از طرف جناحهاى منحرف نمونه اى از :حساسيت آن حضرت در حفظ حدودالهى است :

[من دو تااعلاميه از جبهه ملى كه دعوت به راهپيمايى كرده است ديدم . در يكى ازاين دواعلاميه جزوانگيزه هايى كه براى راه پيمايى قرار دادند لايحه قصاص است ... تعبيرابن بود: لايحه غيرانسانى ... يعنى چه ؟ يعنى در مقابل نص قرآن كريم راهپيمايى كنند! شما را دعوت به قيام واستقامت ... مى كنند در مقابل قرآن كريم ... ضرورى مسلمين ... من عجالتا كارى ندارم كه آيا دولت آقاى رجائى يك دولت فعال است يا نه ...اما راهپيمائى در مقابل اسلام ... مقابل حكم ضرروى اسلام ... را چه جور تعبير كنيم ؟ بسيار غفلت مى خواهد... كه اين گروههايى كه با هم ائتلاف مى خواهد... كه اين گروههايى كه با هم ائتلاف كردند واين جبهه ملى كه برضداسلام مى خواهد راهپيمايى راه بيندازند و مسلمانان هم ... بنشينند و تماشا كنند كه بر ضداسلام مقاله بنويسد و سب اسلام را بكنند جبهه ملى ازامروز محكوم به

ارتداد است ... بله اگر آمدند...اعلام كنند كه از ما نبوده از آنها هم مى پذيريم .اسلام در رحمتش بازاست] .

6 دفاع از روحانيت.

روحانيان از ديرباز اصيل ترين مدافع اسلام و مسلمانان بوده و هستند. در تمام مواقعى كه اسلام مورد تهديد قرار گرفته و يا بلاد اسلامى مورد هجوم بيگانگان واقع شده اند روحانيان پيشاپيش مردم سينه سپر كرده و به استقبال خطرها و حوادث شتافته اند. شركت علماء فضلاء و طلاب در جنگ تحميلى و دفاع مقدس نمونه اى از آن است . بدين جهت دشمنان اسلام همواره براين بوده اند كه اين مانع را از راه خويش بردارند و يا لااقل با مخدوش كردن چهره آنان از نفوذ و قدرت معنويشان بكاهند .

امام همواره مدافع روحانيت متعهد بود و هميشه نسبت به حفظ كيان آبرو و عظمت عالمان در تشويش .از بزرگان بااحترام ياد مى كرد و نسبت . در غم از كف رفتن عالمى همچون برادرى شفيق مى گريست . و در برابر كسانى كه هتك حرمت روحانيت را در سر مى پروراندند به شدت برخورد مى كرد. به تعبير آيه الله اراكى :

[در فوت مرحوم آقاى محمدتقى خوانسارى ... من از هيچ كس نديدم اين قدرى كه آقاى خمينى گريه مى كرد گريه كند. شانه هايش بالا و پايين مى رفت چنان اشك مى ريخت كه من ازاولادش چنان اشك مى ريخت كه من از اولادش چنان گريه اى نديدم . خيلى بكاءاست آقاى خمينى . هيچ نسبتى با هم نداشتند... فقط عرق دينى داشت .اين مرد دينى است سر تا پا حاضر است . حتى براى كشته شدن هم حاضراست] .

امام در پاسخ به عده اى از جوانان كه نسبت به شيوه مبارزاتى عده اى از علماى پيش دچار شبهه بودند پس ازاشاره به مبارزات ميرزاى شيرازى و ميرزا محمدتقى شيرازى فرمودند:

[تمام ممالك اسلامى مرهون اين طايفه روحانيت هستند.اينهايند كه تا به حال استقلال ممالك اسلامى را حفظ كرده اند.اين ذخاير هستند كه هميشه با نصايح خود مردم سركش را خاموش كرده اند. در عين حال روزى كه ببيننداسلام در معرض خطراست تا حدامكان كوشش مى كننداگر با نشر مطالب شد با گفتگو شد... فبها واگر نشد ناچار هستند قيام و اقدام كنند]  .

در برابر كسانى كه قصد تضعيف اين پايگاه مقدس را داشتند به شدت عكس العمل نشان مى دهد و براى جوابگويى به ياوه گوئيهاى كتاب اسرار هزارساله درسها را تعطيل مى كند و در مقابل تبليغات ضدروحانيت رژيم شاه رودر رو مى ايستد وى مى گويد:

[ اگر نفوذ روحانيون باشد نمى گذارداين ملت اسيرانگليس ... باشد اسير آمريكا...باشد.اگر نفوذ روحانيون باشد نمى گذارد كه اسرائيل قبضه كنداقتصادايران رالله اگر نفوذ روحانيون باشد نمى گذارد كه اينها سر خود يك همچنين قرضه بزرگى را به گردن ملت بگذارند.اگر نفوذ روحانيون باشد نمى گذارداين هرج و مرجى كه در بيت المال هست بشود] .

7. همدردى با محرومان و مستضعفان

امام با آن كه شجاع و با صلابت بود قلبى رئوف داشت .از رنج و محنت محرومان در غم بود. با مستمندان همدردى مى كرد و در زمان تمكن و قدرت به دستگيرى آنان مى شتافت . در تمام و يا اكثر سخنرانيهاى امام مسايل مستضعفان مطرح بود و هميشه مورد توجه حضرتش قرار داشتند. اين حمايتها نه از موضعى مقطعى و يا دستاويزى براى رسيدن به قدرت و يا حفظ آن است كه از غيرت و حساسيت دينى آن بزرگوار سرچشمه مى گرفت واز چشمه [رحماءبينهم] سيراب مى شد.او به عنوان يك مسلمان غيرتمند محروميت و بيچارگى مسلمانان را نمى توانست تحمل كند.

[خدا مى داند كه من گاهى وقتها كه به فكر مى افتم كه ... زمستان آتيه چه خواهد شد خوب ناراحت هستم . ما ناراحت هستيم ...اينها... آيا نان دارند ندارند؟امسال هم كه وضع خواربار خوب نيست ... چه خواهد شد؟اين زمستان سياه به اين ملت فقير و بدبخت .

8. تمجيد از غيرتمندان

امام خمينى افزون براين كه خود غيور بود ازافراد غيرتمند نيز ستايش به عمل مى آورد.ايشان به دفعات از شيهد سيدحسن مدرس به عظمت نامبرده واز شهادمت و غيرتمندى آن شهيد بزرگوار ستايش نموده است .

آيةالله حسين نورى ،در مصاحبه با مجله ، قضيه اى رانقل مى كنند كه شاهد بر اين مدعاست:

[ اولين جلسه افتتاحيه مجلس شوراى اسلامى بود قرار شد پس از پيايان جلسه بعداز ظهر همان روز در مدرسه فيضيه قم نيز جلسه اى باشد. مطالعه مدرسه فيضيه به اين امراختصاص داده شده بود. آن روز جمعيت زيادى از نمايندگان و غيرنمايندگان در آن جلسه حضور داشتند. بنا شد آقاى مهندس بازرگان صحبت كند.ايشان در ضمن صحبت به گونه اى تحقيرآميز از دخالت روحانيون در سياست انتقاد كرد. يكى از نمايندگان ازانتهاى مجلس بلند شد و فرياد زد: گوش دادن به اين سخنان حرام و خلاف شرع است واز شدت عصبانيت خواست ناطق را كت بزند كه مانعش شدند. فرداى آن روز من تهران خدمت امام رسيدم و جريان مدرسه فيضيه را به عرض ايشان رساندم ناراحت شدند ولى وقتى عكس العمل آن نماينده را به ايشان گفتم امام خوشحال شدند و دوبار پرسيدند كه : آن آقا كى بود؟ آن آقا كى بود؟ عرض كردم آقا سيدحسين موسوى تبريزى . ايشان فرمودند:احسن وازايشان تمجيد كردند] .

انقلاب اسلامى پيروزى ارزشها بود. پيروزى فضيلتهايى كه ره آورد سالها مبارزه و تبعيد صالحان و به خون غلطيدن هزاران شهيد بوده است .

حفظ و اجراء شعائر اسلامى در سرلوحه برنامه ها واهداف امام رحمه الله عليه قرار داشت .اعلاى كلمه توحيد عزت مسلمانان استقلال دفاع از محرومان رشد نيروهاى مومن دور كردن فرصت طلبان از پستهاى كليدى جامعه و... ازارزشهايى بود كه امام بر پاسدارى از آنها حساس بودند.

اساسا رمز پيروزى و بقاى نهضت را در گرو حفظ آنها مى دانستند.او يك تار موى پابرهنگان را بر كاخ نشينان ترجيح مى داد. رضايت مستضعفان را بر خشنودى مستكبران بر مى گزيد و پوزه مستكبران را در صحنه هاى مختلف به خاك ماليد و بر آرزوهاى پليدشان تخم ياس پاشيد.اما تشويش او در حفظ اين دستاوردها و آرمانها بودازاين روى در وصيتنامه تاريخى خود به وارثان انقلاب اكيدا توصيه مى كند كه قهرمانانه ازارزشها پاس بدارند.

رهروى راه وادامه خط شريف آن بزرگ ايجاب مى كند ما همچون او در برابراين ارزشها حساس بوده و دست در دست هم ارزشهاى انقلاب را مو به مو جامه عمل پوشيم . مبادا غفلت ها و هوسها موجب شود كه دستاوردهايى كه خداوند به دست آن امام عزيز به ماارزانى فرمود به خاطر بى تفاوتيها و مسامحه كاريها و خداى ناكرده سازشكاريهااز كف در رود و آرمانها و شعائراسلامى به بوته فراموشى سپرده شود.


منبع:فصلنامه حوزه                                 تنظیم:نقدی-حوزه علمیه تبیان

امام