تبیان، دستیار زندگی
مرجعیت , نهادی است مهم و مرتبط با زندگی مسلمانان , مسؤولیتی است حساس تر و بر عهده عالمان ربانی , ملجایی است آرامش بخش برای امت مسلمان .
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چگونه مرجع تقلید خود را بشناسیم؟
(1h,1/ì

مرجعيت , نهادي است مهم و مرتبط با زندگي مسلمانان , مسؤوليتي است حساس تر و بر عهده عالمان رباني , ملجايي است آرامش بخش براي امت مسلمان .

مرجعيت نيروي محركه اسلام و عامل هماهنگ کننده اصول و قواعد كلي شريعت با نيازها و حوادث واقعه است .  همواره مذهب رااز آفت ناتواني و برچسب به بن بست رسيدن و در تنگنا قرار گرفتن مي رهاند و بدان امكان تحرك و حيات مي بخشد.

افتاء و صدوراحكام فردي واجتماعي از وظايف اصلي نهاد مرجعيت است اما حوزه كاري آن  محدود به اين امر نيست , بلكه بسيار گسترده است . مرجع تقليد صاحب رسالت است  نه صاحب رساله . به سيستم قانونگذاري اسلام آشنايي كامل دارد. دين را در يك مجموعه به هم پيوسته و با نگرشي همه جانبه  بررسي و مطالعه مي كند.

به عبارت ديگر مرجعيت ديني استمرار رسالت وامامت و فقه در زمان غيبت، زعيم و سرپرست امت است ازاين روي بايد واجد صفاتي باشد شايسته و در خور آن مقام . ضمن برخورداري از عقل و فهم درست . موضعگيري مناسب  زيركي و بصيرت، شجاعت و صلابت و... توانايي لازم براي برپايي حكومت عدل احقاق حقوق مستضعفان و آموزش و پرورش مردمان را نيز دارد.

 زمينه هاي رشداستعدادهاي امت را فراهم مي سازد. بر فعاليتهاي فكري و فرهنگي نظارت واشراف دارد. با حضور در صحنه هاي اجتماعي روح زمان را مي شناسد، دشواريهاي اجتماع را درك و لمس مي كند و در راه اصلاح نابسامانيها و برطرف كردن نارسايها تلاش مي ورزد.

عنوان مرجع و منصب مرجعيت شايسته كسي است كه علاوه بر طي مدارج و مراحل علمي و به دست آوردن تقواي عملي انساني باشد:

زهد پيشه , آگاهي گراي , آزادي شناس , تعهدپذير, عدالت طلب , درگيرخو, تسليم ناپذير, حاضر در زمان ... حركت كنده در پيشاپيش مردمان ...ازاستعمارها و برنامه ها و نفوذيها با خبر....

روابط حاكم بر سياست واجتماعه واقتصاد را به درستي مي شناسد. و با در نظر گرفتن مصالح و منافع جامعه احكام مناسب و راه گشا راارائه مي دهد. ساحل نشيني نيست كه از دور به طوفانها بنگرد بلكه ناخدايي است در كام امواج كه با كشتي نجات خويش كشتي نشستگان رااز خطر غرق شدن رهايي مي بخشد.

امام , رحمه الله عليه , مجتهد جامع الشرايط رااين گونه تصوير مي كند:

مجتهد بايد به مسائل زمان خوداحاطه داشته باشد. براي مردم و جوانان و حتي عوام هم قابل قبول نيست كه مرجع و مجتهدش بگويد من در مسائل سياسي اظهارنظر نمي كنم .

آشنايي به روش برخورد با حيله ها و تزوير فرهنگ حاكم بر جهان داشتن بصيرت و ديداقتصادي ،اطلاع از كيفيت برخورد بااقتصاد حاكم بر جهان ،شناخت سياستها و حتي سياسيون و فرمولهاي ديكته شده آنان ...از ويژگيهاي يك مجتهد جامع الشرايط است .

يك مجتهد بايد زيركي و هوش و فراست هدايت يك جامعه بزرگ اسلامي و حتي غيراسلامي را داشته باشد و علاوه بر خلوص و تقوا و زهدي كه در خور شان مجتهد است واقعا و مدير و مدبر باشد


منبع:مجله حوزه شماره 50-51،                   تنظیم:مجید نقدی گروه حوزه علمیه