تبیان، دستیار زندگی
آیت اللّه فکور یزدی از همان ابتدا، همگام با تحصیل، در تهذیب و تزكیه نفس نیز كوشا بود و از اساتید برجسته اخلاق كسب معنویت مى‏كرد و بر ملكات خوب نفسانى خود مى‏افزود.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

فقیه محتاط

یزد

آیت اللّه فکور یزدی از همان ابتدا، همگام با تحصیل، در تهذیب و تزكیه نفس نیز كوشا بود و از اساتید برجسته اخلاق كسب معنویت مى‏كرد و بر ملكات خوب نفسانى خود مى‏افزود.

اشاره

آیت الله شیخ محمد فکور یزدی در سال 1324ه.ق،(1) در احمد آباد از توابع اردكان، در خانواده‏اى دیندار، مذهبى، عاشق اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام به دنیا آمد.

حدود شش سالگی جهت فراگرفتن قرآن مجید به مكتب خانه قدم نهاد و به آموختن كلام خدا پرداخت. آیت الله شیخ محمد فکور یزدی به علت ضعف بنیه مالى پدر، نزد شخصى به نام حاج عبدالصمد وكیلى به شاگردى رفته تا باری از دوش پدر برداشته و در تآمین هزینه زندگی به کمک پدر بشتابد.

 آیت الله فکور یزدی همزمان با كار، خواندن و نوشتن را نیز فراگرفت و از ایندو امر مهم غافل نماند.و شبها با اجازه صاحب مغازه در همان مغازه مى‏ماند تا با فراغت بیشتر به مطالعه و درس خواندن ادامه دهد.(2)

آیت  اللّه فکور یزدی از همان ابتدا، همگام با تحصیل، در تهذیب و تزكیه نفس نیز كوشا بود و از اساتید برجسته اخلاق كسب معنویت مى‏كرد و بر ملكات خوب نفسانى خود مى‏افزود.

وى به گونه‏اى خود را با ادب اسلامى مزیّن نموده بود كه هر كس با او همنشین مى‏شد، به یاد خدا مى‏افتاد و رنگ الهى مى‏گرفت. بعضى از سیره عملى و اخلاقى وى از این قرار است:

دوستى اباعبداللّه و اهل بیت(ع)

در دورانی كه راه عتبات عالیات باز بود و امکان تردد برای زائران امام عتبات فراهم بود، آیت اللّه فكور سالى دو بار جهت زیارت و تجدید دیدار با امامان معصوم و مظلوم آن دیار به كربلا و نجف مشرف مى‏شد، آنگاه هم كه راه بسته شد، با زحمات زیادى از بیراهه‏ها با راهنمایى افراد خاصى خود را براى زیارت عتبات عالیات به نجف و كربلا مى‏رساند و مدتى هم مى‏ماند.

وقتى به حرم امام حسین علیه السلام مشرف مى‏شد، ساعت‏ها از حرم بیرون نمى‏آمد، به گونه‏اى مجذوب حرم مى‏شد كه متوجه هیچ كس نمى‏شد.

عشق و علاقه‏اى خاص به امام حسین علیه السلام سبب می شد ساعت‏ها در صحنِ حرم مى‏نشست و گنبد و بارگاه اباعبداللّه را مى‏نگریست و توان دل کندن از آن و به خانه برگشتن را نداشت.

خودش مى‏گفت: " دوست روحانى متدینى داشتم كه مدتى پیش از دنیا رفته بود، آرزو داشتم او را در خواب ببینم و از احوال عالم برزخ سؤال كنم و خبرى بگیرم.

این را هم مى‏دانستم كه بر اساس روایات: در روز قیامت پیامبر (ص)و ائمه معصومین (ع) و...شیعیان را شفاعت مى‏كنند و از آن مهلكه‏ها نجات مى‏بخشند. آنچه كه خود آنها سفارش كردند، این است كه براى عالم برزخ فكرى بكنید.

شفاعت مال روز قیامت است. به این جهت خیلى دلم مى‏خواست بدانم كه چه عملى در عالم برزخ به كار مى‏آید و انسان را نجات مى‏دهد؟ تا اینكه شبى او را در خواب دیدم؛ جلو رفتم، دستش را گرفتم و پرسیدم: در عالم برزخ چه عملى ارزش دارد و سبب نجات انسان مى‏شود؟

ابتدا دستش را از من جدا كرد و عقب عقب رفت، دویدم گریبانش را گرفتم و گفتم تا جوابم را ندهى، رهایت نمى‏كنم. گفت: « براى عالم برزخ زیارت اباعبداللّه الحسین (ع)را فراموش نكن"

احترام به سادات

از دیگر خصوصیات ایشان احترام بسیار به سادات بزرگوار و فرزندان اهل بیت علیهم السلام خصوصا اهل علم آنها بود با تعظیم و تكریم زایدالوصفى با آنها روبرو مى‏شد.

احتیاط در مصرف بیت المال

آیت اللّه فكور در تمام كارهایش دقّت و احتیاط داشت، به ویژه در مصرف وجوهات شرعى و اموال بیت المال بیش از اندازه احتیاط مى‏كرد.(3) بدین سبب با اینكه اموال زیادى از خمس و زكات و كفّارات و هدایا به دستش مى‏رسید، همه را با دقّت خاصى جدا مى‏كرد و به مصارفش مى‏رساند.

زهد و تقوا

زندگى ساده و مختصرى داشت و از سطح یك طلبه متوسط نیز پایین‏تر بود. لباسش نوعا از پشمى بود كه خود تهیه مى‏كرد، بسیار كم غذا مى‏خورد، بیشتر به مطالعه و عبادت و شب زنده دارى مى‏پرداخت. تا آخر عمر در خانه اجاره‏اى به سر برد و به خود اجازه نداد كه از وجوهات خانه‏اى تهیه كند.

با این همه اگر كسى از جهت مادى یا معنوى احتیاجى داشت و به وى مراجعه مى‏كرد، تا سر حد توان در انجام آن تلاش مى‏كرد. چون پدرى دلسوز و مهربان، و برادرى همدل و چاره‏ساز، با بلندنظرى و احترام، نیاز مراجعین را برطرف مى‏ساخت و هرگز شخصیت مؤمنین نیازمند را جریحه‏دار نمى‏كرد.

حجت الاسلام حاج سید محمد نجفى مى‏گوید: « وقتى دخترش را به منزل شوهر بردند، مقدارى « مُهرِ نان» (4) كه سهمیه دخترش بود و هنوز مصرف نشده بود، به بیت المال برگرداند.

آقاى محمدى میگوید: یك وقت طلبه‏اى از آشنایان ازدواج كرد، ایشان مى‏خواست هدیه‏اى براى داماد ببرد. امّا این كار 7یا 8ماه طول كشید.

 بعدها به من گفت: هنوز پولى ندارم كه چیزى بخرم. كاملا مشهود بود كه مایل نیست از وجوهات چیزى بخرد و مى‏خواست از اموال شخصى خودش باشد. بعد از یك سال پولى جمع كرد و یك روفرشى به قیمت 8دینار عراقى معادل 160تومان خرید و براى وى هدیه برد.

بیان شیرین

آیت اللّه فكور با آن همه زهد و تقوا، مردى شیرین سخن بود و مجالس گرمى را بر پا می کرد. آن گونه نبود كه چون برخى چهره در هم كشد و گوشه‏گیرى اختیار كند.

از نظر اجتماعى و برخورد با مردم به گونه‏اى بود كه اگر كسى در جلسه‏اى با ایشان مى‏نشست، مجذوب وى مى‏شد. تواضع بى حد و دل دادن به حرفهاى مردم، سبب محبوبیت وى در دلها شده بود، دیدارش انسان را به یاد خدا مى‏انداخت.


پى نوشت ها:

1- گنجینه دانشمندان، ج 2ص 223در تاریخ اردكان، على سپهرى، ج 1ص 255سال تولد وى را 1325ه.ق ذكر كرده است. و در فتوكپى شناسنامه‏اش 1278ه.ش برابر با 1317ه.ق مى‏باشد.

2- گفتگو با حجت الاسلام محمود محمدى، عضو دفتر استفتائات مقام معظم رهبرى در قم و از بستگان وى.

3- گفتگو با حجت الاسلام حاج سید جعفر حسینى ركن آبادى.

4- حواله‏اى كه بوسیله آن نان تهیه مى‏شد.

 منابع:

کتاب ستارگان حرم

کتاب گنجینه دانشمندان

تهیه و فرآوری : علی فریادرس ، گروه حوزه علمیه تبیان