تبیان، دستیار زندگی
اگر روحانیون، به آینده به چشم یك میدان كار ننگرند و براى آن برنامه‌ریزى نكنند و آفات مسیر را از سر راه بر ندارند، دنبال این غفلت، ضربه است. در این هیچ شكى نیست.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بصیرت روحانیون از نگاه رهبر

مقام معظم رهبری
اگر روحانیون، به آینده به چشم یك میدان كار ننگرند و براى آن برنامه‌ریزى نكنند و آفات مسیر را از سر راه بر ندارند، دنبال این غفلت، ضربه است. در این هیچ شكى نیست.

برگرفته از بیانات مقام معظم رهبری

یكى از علایم و نشانه‌هاى قدرت و اراده‌ى خدا براى پیروزى انقلاب این بود كه آن رهبر بى‌نظیر را برانگیخت. من، به‌این نتیجه و اعتقاد خیلى نزدیك شده‌ام كه خداوند متعال در طول دهها سال قبل از به ثمر رسیدن این انقلاب، زمینه‌ى این پیروزى را - كه پیروزى دین و اسلام در دنیاست - با تشكیل حوزه‌ى قم و تربیت شخصیتهایى و در میان آنها برجسته كردن آن شخصیت كم‌نظیر و قرار دادن آن گل آتش در میان خرمن انبوهى از زغال و تبدیل همه‌ى اینها به یك آتش گداخته و گیرا، فراهم فرمود.

اگر كسى با چشم معمولى هم قضایا را نگاه كند و ترتیب طبیعى علل و عوامل را مورد بررسى قرار دهد، مى‌بیند كه حضور و پیشگامى و هوشیارى و وظیفه‌شناسى و برخى از خصوصیات ممتاز روحانیت، یكى از مهمترین عوامل و شاید یك عامل تعیین‌كننده در بروز و پیروزى و سیر این انقلاب و نیز تشكیل دولت و حكومت و نظام جمهورى اسلامى و ادامه‌ى آن تا امروز بوده است.

دشمن هم این را مى‌داند. لذا فشارى كه در گذشته و الان، از طرف دنیاى استكبارى روى این انقلاب وارد مى‌شد و مى‌شود، در درجه‌ى اول به دین و روحانیت متوجه است. اگر روحانیون كشور ما در میدان نبودند و پرچم انقلاب به دوش آنها نبود، این پیروزى به‌دست نمى‌آمد.

این را دشمن مى‌داند؛ لذا حقد عظیم او در درجه‌ى اول متوجه اسلام و روحانیت است.‌

روحانیت باید دوگونه به مسأله نگاه كند و می‌كند، یكى این كه توجه داشته باشد و دارد - و مردم هم متوجه باشند - كه براى تداوم انقلاب نیز حضور روحانیون ضرورى است و فعال بودن روحانیون، شرط لاینفك بقاى انقلاب و استقلال كشور و نظام جمهورى اسلامى است.

بنابراین، روحانیون باید باشند؛ آن هم با فعالیت و دلسوزى و از خود دانستن انقلاب و جانانه دفاع كردن؛ همچنان كه در این چند سال نشان دادند و در صحنه‌ى نظامى و جبهه حضور پیدا كردند و جوانهاى تفنگ به‌دست و آر.پى.جى به دوش و لباس بسیج پوشیده را آماده ساختند و شهداى به‌خون غلطیده‌یى را تقدیم اسلام كردند.

همچنین در صحنه‌هاى سیاسى و تبلیغاتى و تربیت نیرو در حوزه‌هاى علمیه و بخصوص در حوزه‌ى مباركه‌ى قم فعال بودند و در آینده هم باید با حجم بیشتر و كیفیت بالاتر و دلسوزى چند برابر، فعال باشند.

یك نگاه دیگر این است كه روحانیون و بخصوص بیدارترها و بصیرترها و دلسوزترها - كه در قشرهاى مختلف روحانى، بحمداللَّه این خصوصیات به وفور پیدا مى‌شود - ببینند شرایط تأثیر كامل حضور روحانیت براى انقلاب و پیشرفت هدفهاى آن چیست؛ آن شرایط را تأمین كنند.

 آفات چیست؛ از آن آفات پیشگیرى كنند و اگر هست، آن را رفع نمایند. این نكته، جدى است و شعار نیست. این، حركتى است كه اگر شد، پیروزى تداوم پیدا خواهد كرد و روزبه‌روز بر اوج اسلام و قدرت جمهورى اسلامى و سعه‌ى میدان این نداى ملكوتى در عالم افزوده خواهد شد.

اگر این حركت انجام نشد، مشكلات و موانع و - خداى ناخواسته - ناكامى پیش خواهد آمد؛ آن هم براى اسلام و مسلمین در سطح جهان. این‌قدر مسأله حساس است. باید دید روحانیت چه كرد و چگونه شد كه توانست یك نهضت به این عظمت را از راهى به این دشوارى عبور بدهد و به نقطه‌یى بدین سرافرازى برساند. همه‌ى رهبرها نمى‌توانند این كارها را بكنند.

مكرر عرض كرده‌ایم كه در خیلى از مناطق دنیا، انقلابها با نَفَس دین شروع شد؛ اما به خاطر ضعف رهبرى، از دین فاصله گرفت و گاهى هم ضد دین شد.

در تاریخ خودمان در نهضت مشروطیت دیدیم كه روحانیون آمدند یك حادثه‌ى بزرگ (نظام مشروطیت) را در كشور ایجاد كردند و پایان دوره‌ى استبداد را تدارك دیدند،

بعد همین مشروطیت، پایگاهى براى ضدیت با دین و روحانیت شد و هنوز ابتداى كار بود كه روزنامه‌هاى صدر مشروطیت، به نام آزادى شروع به كوبیدن دین كردند، تا جایى كه یكى از شخصیتهاى روحانى آن زمان - مرحوم آقاشیخ فضل‌اللَّه نورى - كه جزو پیشروان مشروطیت بود، در مقابل آن مجلس و مشروطیت ایستاد و سرانجام هم به شهادت رسید.

اگر روحانیون، به آینده به چشم یك میدان كار ننگرند و براى آن برنامه‌ریزى نكنند و آفات مسیر را از سر راه بر ندارند، دنبال این غفلت، ضربه است. در این هیچ شكى نیست.

 اگر روحانیون، آینده را با چشم باز و بصیر نگاه كنند و خود را براى ادامه‌ى حمل این بار آماده نمایند و وظایفشان را پیش‌بینى و خودشان را آماده‌ى عمل به آن بكنند، اسلام در سطح جهان روزبه‌روز قوّت خواهد گرفت. در این هم هیچ تردیدى نیست.

همین حركتى كه امام بزرگوارمان كرد، امروز دنیا را در یك كوره‌ى عظیم التهاب انداخته و شرق و غرب را دور خودشان مى‌چرخاند.

این حوادث دنیا - بعضى مستقیم و بعضى غیرمستقیم - به انقلاب اسلامى ما مربوط است. این كه امروز در دنیاى شكل گرفته‌ى دوقطبى، یك قطب از صحنه‌ى سیاسى عالم برداشته شد و دیگر چیزى به نام بلوك شرق و سوسیالیسم وجود ندارد، این كه معادلات جهانى در روابط قدرتها و دولتها و كشورهاى كوچك و ملتها و رژیمهاى گوناگون، كاملاً به‌هم ریخته، مربوط به پیروزى انقلاب اسلامى و دین در ایران و مربوط به بیدارى مسلمانها و آگاه شدن حس دینى در وجدانهاست.

البته، عوامل دیگرى هم وجود دارد كه آن عوامل، زمینه‌ها هستند. هر حادثه‌یى در دنیا، متكى بر یك سلسله زمینه‌هاست. بعد عاملى وارد میدان مى‌شود و حادثه‌یى را در این زمینه‌ها به وجود مى‌آورد.

این عامل، در دنیاى جدید «انقلاب اسلامى» و پیروزى آن و تشكیل یك نظام بر مبناى دین و ارزشهاى معنوى بود. حركت ما در قدم اول، این طور در دنیا حادثه‌آفرینى كرده است.


منابع:

پایگاه مقام معظم رهبری