تبیان، دستیار زندگی
درباره سیر و سلوک مطالب زیادی گفته شده است.اما در این میان نکته های ریزی وجود دارد که شاید به عنوان شاه کلیدهای اساسی برای ورود به عرصه سیر و سلوک به شما برود ولی ما از آنها غافل باشیم.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

قدم اول در سیر الی الله

سیر و سلوک

درباره سیر و سلوک مطالب زیادی گفته شده است.اما در این میان نکته های ریزی وجود دارد که شاید به عنوان شاه کلیدهای اساسی برای ورود به عرصه سیر و سلوک به شما برود ولی ما از آنها غافل باشیم.

این نکات ریز مانند برخی نکته های دیگر در هر فن و شغلی، شاید به ظاهر کوچک به نظر برسد ولی مراعات نکردن آن می تواند از سرعت سلوکی فرد کاسته و یا اینکه در مدت زمان کوتاهی او را نسبت به عبادات زده کند.

در عین حال مشکل بسیاری اینجاست که نمی دانند چگونه باید سیر و سلوک را انجام داد؟ گروهی تصور می کنند، وادی خودسازی احتیاج به اذکار و اوراد متعدد و چله نشینی دارد در حالی که وقتی به سیره عملی بزرگان دین و معصومین علیهم السلام بر می گردیم، خلاف این مساله را مشاهده می کنیم.

در این مقاله به برخی نکات ساده و در عین حال بسیار مهم، از کلام عارف بزرگ آیه الله بهجت فومنی، اشاره خواهیم کرد.

ارزش سحر خیزى و شب زنده دارى

آیت الله محمد حسین احمدى فقیه یزدى مى گوید: ((ایشان به سحرخیزى و شب زنده دارى خیلى سفارش مى كردند و حتى گاهى مى فرمودند: اصلا پیغمبرصلّى اللّه علیه و آله با همین شب زنده دارى و سحرخیزى و انس با شب ، معارف الهى را گرفتند.

زمانى درباره معناى این روایت كه ائمه علیهم السّلام فرموده اند: ((صبر مى كنیم شب جمعه بشود تا درهاى رحمت الهى باز بشود، و علم ما آل محمدصلّى اللّه علیه و آله هم در شبهاى جمعه و شبهاى قدر و غیره نورانیّت بیشترى پیدا مى شود)) از ایشان سؤ ال كردم .

فرمودند: ((بله ، آن لحظه هاى خاصّ و آن رحمت الهى در سحر.)) و چند مرتبه این را فرمودند: ((سحر سحر)).

ایشان بیدارى شب ، سحرخیزى ، و رعایت نماز شب ، نوافل ، و دائم الذّكر بودن را داراى اهمیّت مى دانست ، و از بزرگان نقل مى كردند كه وقتى مى خواستند مطلبى و فیضى را از خداوند بگیرند، از شب و سحر استفاده مى كردند؛ زیرا سحر با خدا خلوت كردن و با خدا ارتباط پیدا كردن اثر خاصّى دارد و مكرّر در این باره نصیحت مى فرمودند.))

پیوسته به یاد خدا بودن

هم او باز مى گوید: ((یكى از خصوصیاتى كه گاهى ایشان بدان اشاره مى فرمودند این بود كه انسان باید دائم الذكر باشد، زیرا كسى كه دائم الذكر باشد همواره خود را در محضر خدا مى بیند و پیوسته با خدا سخن مى گوید، و گاهى در این رابطه روایتى را هم بیان مى كردند)).

كار خوب خود را كم دیدن

  استاد خسروشاهى مى گوید: ((آیت الله بهجت همیشه كارهاى خیر و عباداتى را كه انجام مى دادند كم مى دیدند و مى فرمودند: ((چه خوب است انسان عبادت و كار خیر كه انجام مى دهد بگوید كارى نكردم ، اما كار نیك و خوبى كه از دیگران دید بگوید: چقدر كار بزرگى انجام داده است .

یعنى ایشان نظرشان این است كه : ما كار خیر خود را باید اندك ، و كار دیگران را بسیار و بزرگ ببینیم .))

قدم اول در سیر الى اللّه

هم او مى گوید: ((آیت الله بهجت مى فرمودند: مقام اوّل در سیر الى الله و در مسیر تقرّب الى اللّه براى هر كسى كه متوجّه خودسازى مى شود، این است كه مى بیند یك مسافت و فاصله اى با مولاى خود دارد باید كارى كند این فاصله اى كه با مولا دارد دورتر نشود، حالا نزدیكتر نشد عیبى ندارد سعى كند خود را در این موقعیّتى كه هست حفظ كند. یعنى اول سعى كند دور نشود تا كم كم به جلو حركت و خود را به مولا نزدیك كند.))


تهیه و فرآوری: محمد حسین امین – گروه حوزه علمیه تبیان

برگرفته از کتاب، برگی از دفتر آفتاب