تبیان، دستیار زندگی
محققان حوزه و دانشگاه؛ کتاب علمی می‌نویسند، تحقیق علمی می‌کنند، هدایتگر مردمند. آنها هم مردم را به الله دعوت نمی‌کنند، به (علیم) دعوت می‌کنند؛ خدا علیم است. کسى که کتاب عمیق علمی نوشته و ما از علمش استفاده می‌کنیم؛ او ما را به علیم دعوت می‌کند، او ما را ب
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چه کسانی در فتنه می مانند
آیةالله جوادی آملی

یک وقت است کسى مجلس دعا تشکیل می‌دهد برای طلب مغفرت،  این به دنبال رَبِّ اغْفِر، رَبِّ اغْفِر می‌گردد.و آن هم کار خیلی خوبی است؛‌امّا این نفعش 50 درصد است؛ دو تا شبهه یا دو تا تبلیغ سوء که پیش بیاید، او ممکن است به زحمت خودش را نجات بدهد؛ ولی بالأخره از فتنه در امان نیست. یک آدم نماز شب خوانِ مقدّسِ کم تحقیق؛ او بلأخره در فتنه می‌ماند.

قسمت اول را اینجا مطالعه بفرمایید

دعوت کردن به (الله) وظیفه پیامبر(ص) و مؤمنان پیرو آن حضرت

حالا این پیامبر کیست؟ این را هم باز در قرآن کریم ذات اقدس إله صغرای این صغرا را مشخص کرد، و آن این است که پیامبر فرمود: «أَدْعُوا إِلَى اللَّهِ عَلى بَصیرَةٍ»؛ من مردم را به الله دعوت می‌کنم؛ یعنی رفتار من،‌سیره من، سنّت من أَحسنُ الاقوال است؛ این مال حضرت. بهره‌ای که ما در این ایام می‌بریم این است که در همان آیه حضرت فرمود که:‌کسانی که همراه منند، آنها هم همین کار را می‌کنند. «أَدْعُوا إِلَى اللَّهِ عَلى بَصیرَةٍ أَنَا وَ مَنِ اتَّبَعَنی» [16] این مَنِ اتَّبَعَنِی مال ماست که عیدی ماهاست. فرمود:‌آنها که پیرو منند، کار من را انجام می‌دهند. به قدری وارسته‌اند که با سیرتشان، با سنّت‌شان، با رفتار و گفتارشان مردم را به الله دعوت می‌کنند.

این بزرگان گفتند که: این که به الله دعوت می‌کنند، چون الله، اسم اعظم است، ‌جامع است؛ بعضیها هستند که با دعا و قدس و طلب مغفرت، مردم را دعوت می‌کنند. آنها هم کار خوبی است؛ اما آنها مردم را به «رحمان» دعوت می‌کنند نه به الله! بعضیها هستند که سخنان عالمانه دارند، مثل محققان حوزه و دانشگاه؛ کتاب علمی می‌نویسند، تحقیق علمی می‌کنند، هدایتگر مردمند. آنها هم مردم را به الله دعوت نمی‌کنند، به (علیم) دعوت می‌کنند؛ خدا علیم است. کسى که کتاب عمیق علمی نوشته و ما از علمش استفاده می‌کنیم؛ او ما را به علیم دعوت می‌کند، او ما را باسواد می‌کند. باسواد شدن و عالم شدن نیمی از راه است.

داعیان به «الله»، تضمین کنندگان سلامت اعتقاد، اخلاق و اعمال مؤمنین

آن که ما را عاقل می‌کند؛ یعنی طوری ما را تربیت می‌کند که در موقع آزمون، دیگر دست و پای ما نلرزد. او ما را به الله دعوت می‌کند که اسم اعظم است، جامع بین رحمت است و علم است و قدرت است و اسمای دیگر. و وجود مبارک حضرت فرمود: «أَدْعُوا إِلَى اللَّه ». یک وقت است کسى مجلس دعا تشکیل می‌دهد برای طلب مغفرت، آن هم مجلس خوبی است؛ آن هم 4 قطره اشک است و طلب آمرزش گناه است و دعاست، امّا دیگر تحقیق علمی در آن نیست! این به دنبال رَبِّ اغْفِر، رَبِّ اغْفِر می‌گردد.و آن هم کار خیلی خوبی است؛‌امّا این نفعش 50 درصد است؛ دو تا شبهه یا دو تا تبلیغ سوء که پیش بیاید، او ممکن است به زحمت خودش را نجات بدهد؛ ولی بالأخره از فتنه در امان نیست. یک آدم نماز شب خوانِ مقدّسِ کم تحقیق؛ او بلأخره در فتنه می‌ماند. چهار تا شبهه، ویروس است! شبهه کسى را رها نمی‌کند! اینچنین نیست که شبهه علمی بیاید، آدم بتواند مقاومت کند! بر فرض هم ظاهراً مقاومت کرد، در درون خود گرفتار خوره هست. آن کار؛ یعنی نماز شب خواندن، اشک ریختن، ناله‌کردن 50 درصد قضیه است. آن 50 درصد دیگر را تحقیق به عهده می‌گیرد، یعنی حرفهای عالمانه و محققانه. آدم باید هم محقق باشد، هم مدقق؛ هم کثیر را بتواند واحد کند که بشود «محقق»، هم واحد را بتواند تحلیل کند که بشود «مدقق»، که بشود عالم، ‌که رسالت انبیاء را به عهده بگیرد.

ما وقتی مردیم، در دارالقرار نیستیم. اینکه در قبرها و لوحهای قبر می‌نویسند «آرامگاه»؛ اینجا آرامگاه نیست، اینجا مسیر است، سرپل است، سکوی پرواز است، هیچ کس در قبر آرام نیست، بلکه دارالقرار جای دیگر است

فرمود: من مردم را به رحمان دعوت نمی‌کنم که فقط دعاگو باشند، مردم را هم به علیم دعوت نمی‌کنم که کار حوزه و دانشگاه داشته باشم، من مردم را به «الله» دعوت می‌کنم. یعنی عاقل شدن، عالم با عمل شدن، عامل با فهم شدن، این کار من است؛ شما هم اگر بخواهید راه مرا طی کنید، باید این راه را بیائید. أَدْعُوا إِلَى اللَّه ، نه إِلَى الرَّحْمن یا إلَی العَلیم! أَدْعُوا إِلَى اللَّهِ عَلى بَصیرَةٍ أَنَا وَ مَنِ اتَّبَعَنى. ما هم در همین دعاها، ‌در نمازها می‌گوییم: راهی که به دیگران نشان دادى، آن راه را به ما نشان بده. خدای سبحان هم فرمود: شما اگر مطیع باشید؛ ما شما را در اردوی نبوی و علوی و صادقی ثبت‌نام می‌کنیم، اینها رفقای خوبی‌اند. بالأخره در هر حدّی که باشید، به هر اندازه‌ای که باشید، هر جا مشکل داشتید اینها حل می‌کنند.

****************************مطالب مرتبط از آیت الله جوادی آملی*************************

سکوت ذکر خداست

از حرکت جوهری ملاصدار چه می دانید؟

بيت‌الغزل انسانيت

سلوک عرفانی آیت الله بهجت

نــیــل بـه مـــقــام عـــصـمـت انحـصاری نیست

صله رحم در بیان آیت الله جوادی

مهر استاد

آینـــده جـــهــان

شرایط تداوم بخشی قیام حسینی

شهود قلبی باطن اعمال

دوست تو عقل تو

فـضیلت عـقـل از منظر امـام رضا علیه السلام


*. سخنرانی آیت الله جوادی آملی پس از مراسم عمامه‌گذاری جمعی از طلاب پی نوشت ها:

[1]. حمد/6و7.

[2]. نساء/69. «و کسى که خدا و پیامبر را اطاعت کند، [در روز رستاخیز،] همنشین کسانی خواهد بود که خدا، نعمت خود را بر آنان تمام کرده؛ از پیامبران، و صدّیقان و شهداء و صالحان؛ و آنها رفیقهای خوبی هستند.»

[3]. بقره/197.

[4]. انشقاق/6. «ای انسان! تو با تلاش و رنج به سوی پروردگارت می‌روی و او را ملاقات خواهی کرد.»

[5]. رعد/28.

[6]. زخرف/67. «دوستان در آن روز دشمن یکدیگرند، مگر پرهیزگاران.»

[7]. اعراف/38.

[8]. آل عمران/133.

[9]. حاقّه/38 و 39.

[10]. حدید /21.

[11]. آل عمران/133.

[12]. زمر/18.

[13]. نساء/122.

[14]. نساء/87.

[15]. فصّلت/33.

[16]. یوسف/108.

پدیدآورنده: سخنران: آیت الله جوادی آملى